Jüan je vůči dolaru nejslabší za deset let. Výhoda pro čínský export by mohla stupňovat napětí s USA

Čínská měna jüan klesla vůči dolaru na nejnižší hodnotu za deset let a přiblížila se politicky citlivé úrovni sedmi jüanů za dolar. Slabý jüan je jedním z bodů, na které si Washington stěžuje kvůli obrovskému obchodnímu deficitu s Čínou. Americké ministerstvo financí však tento měsíc odmítlo Peking označit za manipulátora s měnou, i když zdůraznilo, že vývoj pozorně sleduje.

Čínská měna klesla na domácím trhu na 6,9644 za dolar. Dostala se tak nejníže od května 2008. Později část ztrát jüan smazal a uzavřel na 6,9560 za dolar, což však byl stále nejnižší závěr od roku 2008.

Slabší jüan dává Pekingu konkurenční výhodu v době celní války s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, protože taková měna prospívá jejich vývozcům. Od dubna klesl jüan vůči dolaru už o téměř deset procent kvůli ochlazení čínské ekonomiky a opačnému vývoji úrokových sazeb v USA a Číně. To pomohlo čínským exportérům lépe se vyrovnat se cly, které zavedl americký prezident na dovoz čínského zboží v objemu miliard dolarů.

Čínské úřady však slíbily, že se vyhnou přímé devalvaci jüanu, kterou by zvýhodnily své obchodníky. Čína se snaží, aby státem kontrolovaný kurz jüanu více reagoval na tržní síly, nicméně právě ty ho nyní tlačí dolů.

Čína se může snažit bránit dalšímu oslabování

Kdyby se směnný kurz dostal na sedm jüanů za dolar, mohl by podle některých analytiků způsobit riziko odlivu kapitálu a zvýšit tlak na ekonomiku a finanční trhy. Jiní sice ekonomický význam takového oslabení umenšují, může však podle nich oživit pozornost USA vůči směnnému kurzu.

Banka Mizuho ve své zprávě uvedla, že se domnívá, že čínské úřady se budou snažit zabránit tomu, aby se kurz dostal nad sedm jüanů za dolar. Podobný názor vyjádřila i finanční skupina Macquarie Group, podle které je v době obchodní války vystupňování napětí zahájením měnové války poslední věcí, již chce Peking učinit.

Směnný kurz jüanu vůči dolaru se stanovuje každé ráno a během dne může kolísat o dvě procenta. Centrální banka může tlumit pohyb kurzu nákupem nebo prodejem měny nebo může nákup a prodej měny nařídit čínským komerčním bankám.

Někteří prognostici však varují, že postoj Pekingu ohledně vývoje kurzu domácí měny by se mohl změnit, pokud Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching nedosáhnou pokroku na možném jednání v listopadu v rámci setkání skupiny největších ekonomik světa G20.