Uber by při vstupu na burzu mohl mít větší hodnotu než tři velké automobilky dohromady

Společnost Uber Technologies nedávno obdržela návrh od bank z Wall Street, který ohodnocuje firmu pro primární nabídku akcií na burze až na 120 miliard dolarů, v přepočtu 2,7 bilionu korun. Nabídka by se podle deníku The Wall Street Journal mohla uskutečnit v první polovině příštího roku. List to napsal s odvoláním na informované zdroje.

Suma je téměř dvojnásobkem hodnoty, na kterou byl Uber oceněn před dvěma měsíci v rámci nabídky podílu investorům. Je také větší, než činí hodnota automobilek General Motors, Ford Motor a Chrysler Fiat Automobiles dohromady.

Podle zdrojů banky Goldman Sachs Group a Morgan Stanley minulý měsíc dodaly Uberu návrhy na ocenění. Tyto dokumenty, které obvykle radí, jak umístit akcie mezi potenciální investory, jsou běžným krokem předtím, než jsou banky formálně najaté k upisování primární nabídky akcií.

Prezentace bank naznačují, že cesta Uberu k primární nabídce nabírá na rychlosti. Vstup Uberu na burzu patří mezi nejvíce očekávané na Wall Street i v Silicon Valley. Uber byl založen v roce 2009 a má širokou podporu soukromého kapitálu.

V letošním druhém čtvrtletí Uberu klesla čistá ztráta na 891 milionů dolarů z loňských srovnatelných 1,1 miliardy dolarů. Čisté příjmy, které nezahrnují to, co firma vyplácí řidičům, se meziročně zvýšily o více než 60 procent na 2,8 miliardy dolarů. Proti předchozímu čtvrtletí byly vyšší o osm procent.

Uber se po kritice zavázal v Česku k EET i podmínkám pro řidiče

Od roku 2014 Uber působí také v Praze. Firma se dostala do sporu s magistrátem i ministerstvem dopravy, podle kterých by měla pro Uber platit pravidla jako pro jiná taxi. Uber tvrdil, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Letos v červenci Uber po sérii protestů ze strany koncesovaných taxislužeb podepsal daňové memorandum. Zavázal se v něm, že bude od začátku října evidovat tržby svých řidičů v EET a finanční správě bude poskytovat data o aktivitách šoférů. Stát je pak bude moci využít k daňové kontrole. Povinnost se ovšem bude týkat pouze nových řidičů, kteří začnou pro společnost jezdit po zavedení EET.

Už v dubnu podepsal Uber s vládou memorandum, ve kterém se firma zavázala ke zřízení českého živnostenského oprávnění, které jí scházelo. Součástí dohody je i to, že řidiči budou muset splňovat podmínky pro běžné taxikáře včetně licence či zkoušky z místopisu. Podobně jako u EET se to má týkat jenom nových řidičů.