Zakladatel čínského internetového obra Alibaby se chce vrátit k učení. Do roka odejde z vedení

Horizont ČT24: Internetový obchod Alibaba změní šéfa (zdroj: ČT24)

Čínský internetový gigant Alibaba patří mezi nejhodnotnější společnosti na světě. Brzy se ale bude muset obejít bez svého zakladatele, který chce do roka opustit vedení firmy. Jack Ma oznámil, že ho v čele vystřídá Daniel Zhang, který zodpovídá za denní chod Alibaby již déle než pět let.

„Učitelé si vždy přejí, aby je jejich studenti překonali, takže pro mne a pro firmu je jedině zodpovědné předat vedení mladším a talentovanějším lidem,“ napsal v den svých čtyřiapadesátých narozenin v dopise zákazníkům a akcionářům Jack Ma, který kdysi býval učitelem angličtiny. „Svět je velký, jsem pořád mladý a chci zkoušet nové věci,“ dodal.

Příběh Jacka Ma patří mezi ty těžko uvěřitelné. Před více než dvaceti lety Jack Ma neuspěl při pracovním pohovoru v prodejně jednoho fastfoodového řetězce a od té doby přesvědčil čínské spoluobčany i z těch nejzapadlejších koutů země, aby nakupovali právě od něj, a to přes internet.

Alibaba tak patří mezi důkazy toho, že v čínském modelu státem řízeného kapitalismu se dá brilantně uspět, je ale potřeba umět vycházet s vedením země – a to se zakladateli firmy daří. S prezidentem Si Ťin-pchingem ho pojí třeba i zájem o fotbal. Jack Ma dokonce koupil polovinu jednoho z nejúspěšnějších čínských týmů a jeho akademie se snaží vychovat fotbalisty, kteří splní prezidentův sen o světovém mistrovském titulu.

Úspěšný start v zámoří

Jedna věc je pohnout s mentalitou miliardy Číňanů, něco jiného je zasáhnout zahraniční trhy. I v tomhle ohledu Alibaba uspěl. V roce 2014 firma vstoupila na newyorskou burzu a jednalo se o nejúspěšnější start v historii. Cena jejích akcií za první den vzrostla o 37 procent a celkem se jich prodalo za pětadvacet miliard dolarů.

Jacka Ma si považují i hlavní představitelé Spojených států, nehledě na politickou příslušnost. „Je to úžasný, úžasný podnikatel, jeden z největších na světě. Miluje tuhle zemi a miluje Čínu,“ prohlásil o něm současný prezident USA Donald Trump.

Firma, kterou Jack Ma založil, ale neunikla i některým kontroverzím. Například společnost vlastnící několik výrobců luxusních předmětů obžalovala čínskou firmu z toho, že prodává levné padělky jejich výrobků. „Je nám líto, že se nás rozhodli hnát před soud, místo aby se s námi snažili spolupracovat v boji proti padělkům,“ ohradil se v minulosti Jack Ma.

Bez ohledu na kontroverze ale Jack Ma firmu opouští v její vrcholné kondici. Mezi její nejúspěšnější projekty patří takzvaný Svátek nezadaných, kdy internetové obchody nabízejí obrovské slevy. Jen loni díky tomu Alibaba utržil za jediný den v přepočtu přes půl bilionu korun. Jack Ma se chce do budoucna věnovat charitě a ochraně životního prostředí a vrátit se k učení.

  • V Číně má podle agentury DPA Alibaba 576 milionů aktivních uživatelů. V letošním prvním fiskálním čtvrtletí zvýšila příjmy o 61 procent na 80,9 miliardy jüanů (téměř 263 miliard korun) a její tržní hodnota dosahuje skoro 420 miliard dolarů (9,3 bilionu korun). Ve své poslední výroční zprávě uvádí, že zaměstnává asi 66 tisíc lidí.