V Žatci by rádi vypěstovali suchovzdorný chmel. Je to ale běh na roky testování

Události: Jak udělat chmel odolnějším (zdroj: ČT24)

Prognózy pro chmel, tradiční „české zlato“, jsou letos chmurné. Jen na Žatecku může být úroda až o 10 procent nižší. Na vině je sucho a extrémně vysoké teploty. I proto vědci usilují o novou odrůdu suchovzdorného chmele, konkrétně poloraného červeňáku. Ten je v tuzemsku i v zahraničí nejžádanější. Na vývoz ho jde skoro 80 procent.

Česačkou výzkumného ústavu v Žatci proto nyní projíždějí vzorky z pokusných chmelnic. Pěstují je tam na víc než 40 hektarech. Většinu zabírají rostliny poloraného červeňáku. Ten ale potřebuje hodně vody. Letos se mu tak dařilo jen na chmelnicích pod závlahou.

V místech bez závlahy byla úroda až o 50 % nižší. Konkrétně na Žatecku napršelo až o polovinu méně vody, než je obvyklé.

„Potřebujeme, aby žatecký poloraný červeňák byl co nejodolnější vůči suchu, a proto k němu hledáme nejvhodnějšího samce ze 100 genotypů,“ přiblížila cíl technička šlechtění Chmelařského institutu v Žatci Lucie Štefanová. 

Při šlechtění tady procházejí jednu hlávku pokusného chmele za druhou. Nadějnější končí v laboratoři, kde testují kvalitu – zejména hořkost a vůni. 

Než dojde k testování v pivovarech, uplyne ještě asi pět let. A než se nová odrůda suchovzdorného chmele začne pěstovat ke komerčnímu využití a sklízet ve velkém, uběhne ještě minimálně osm let. Jenom tři roky totiž bude trvat její registrace.