Horské pastviny jsou vyschlé, chovatelé proto stahují dobytek. Jenže jim kvůli tomu hrozí ztráta dotace

UDÁLOSTI: Zemědělci v horských oblastech už začínají stahovat dobytek z pastvin (zdroj: ČT24)

Zemědělci předčasně stahují dobytek z horských a podhorských pastvin. Louky jsou kvůli suchu holé a dobytek z nich utíká. Jeho chovatelé tak činí i přesto, že jim hrozí ztráta dotací. Podle nařízení vlády na ně mají nárok, pokud zůstanou zvířata venku do konce září. Situaci chce zvrátit Agrární komora, která začala jednat s ministrem zemědělství o změně pravidel.

Horské pastviny, které se obvykle zelenají celé léto, se tentokrát nemají čím zelenat. Například pastvina v Českém lese, která patří zemědělci Jiřímu Vackovi, je vysušená do hloubky 40 centimetrů. Naposledy na ni zapršelo 31. května. Podobné je to i na mnoha jiných pastvinách v horských oblastech a podhůří.

Krávy přesto musely na pastvinách být, a to kvůli pravidlům, jimiž se řídí vyplácení zemědělských dotací – chovatelé je museli přikrmovat senem. Nakonec je ale už před koncem srpna začali zemědělci stahovat.

Hrozí totiž, že by dobytek utekl za pastvou jinam, kde by kravám chutnalo více. „Zvířata cítí zelenou píci i na 500 metrů. Za pící se vydala bez ohledu na ohradu. Je nebezpečí, že vniknou do železničního koridoru, že vniknou na komunikace,“ vysvětlil Jiří Vacek.

Předčasné stěhování blíže k zimovištím je však proti pravidlům, která chovatelům stanovil stát jako podmínku pro přidělení dotace. Jindy nebývá se splněním této podmínky problém, neboť se chlévy zaplňují až počátkem listopadu. 

Ministr Toman slibuje nápravu, změny by mohly platit od podzimu

Letos ale zemědělci čekají, co přijde. Hrozí jim, že od státu dostanou o dvě třetiny méně. Jiří Vacek hovoří o „likvidační záležitosti“. Proto se jim snaží pomoci Agrární komora, která usiluje o změnu pravidel.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) už dal najevo, že tomu nebude bránit – naopak. „Připravujeme návrh na úpravu příslušného nařízení vlády se zmírněním podmínek celoroční intenzity v horských oblastech,“ ujistil.  

Pokud návrh vláda schválí, úlevy začnou platit od podzimu. Ministerstvo připravuje i další opatření, která mají pomoct zemědělcům v krizi. Například to, že budou moci sklízet píci i z míst, kde je to jinak zakázané.