Zdravotnické odbory připomínají Babišův slib o růstu platů. Když ho nesplní, začnou dodržovat zákoník práce

Události, komentáře: Stávková pohotovost tisíců lékařů (zdroj: ČT24)

Zdravotnické odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Nelíbí se jim, že vláda nepočítá s plošným růstem platů ve zdravotnictví o deset procent. Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková je přesvědčena, že by stále měl platit slib o tříletém navyšování, který jí dal tehdejší ministr financí a nynější premiér Andrej Babiš (ANO) v roce 2016. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) však poukazuje, že i tak půjde do zdravotnictví nebývalé množství peněz. Dagmar Žitníková a Adam Vojtěch byli hosty Událostí, komentářů.

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče vyhlásil v pátek stávkovou pohotovost kvůli tomu, že vláda negarantuje desetiprocentní plošný růst platů ve zdravotnictví. Podle předsedkyně svazu Dagmar Žitníkové to měli zdravotníci slíbeno od Andreje Babiše.

„Požadujeme, aby pan premiér (Andrej Babiš), potažmo pan ministr (Adam Vojtěch) splnili slib, který byl dán panem premiérem v době, kdy byl ve vládě Bohuslava Sobotky v roce 2016: že se třikrát po sobě zvýší platy a mzdy v nemocnicích o deset procent. (…) Pan premiér Babiš nám sdělil, že pokud on bude ve vládě – pan Sobotka také a pan Bělobrádek také – že slib a závazek dodrží,“ řekla Dagmar Žitníková v Událostech, komentářích.

O růstu platů mají podle ministra rozhodnout ředitelé nemocnic

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha ale růst platů vůbec není vyloučen. Nebude ho však garantovat stát a půjde o rozhodnutí jednotlivých ředitelů nemocnic.

„Nemocnice dostaly peníze v rámci dohodovacího řízení s pojišťovnami, 13 miliard navíc. Odbory by nyní měly jednat s jednotlivými řediteli. Každá nemocnice a každý ředitel má jiný problém. My nechceme plošné navýšení, chceme, aby si ředitel rozhodl, a od toho jsou odbory, aby jednaly o platech,“ vysvětlil Vojtěch postoj kabinetu.

Současně připomněl, že se směnný personál plošného navýšení přece jenom dočká, a to rovnou o patnáct procent. To však odborářům nestačí. Dagmar Žitníková se obává, že by to mohlo vést k oslabení ambulancí. „Když přidáte v jednom segmentu, lidé ve druhém segmentu se sbalí a půjdou do segmentu, kde je více peněz. Budou teď chybět sestry v ambulancích,“ varovala.

Nad tím se ovšem ministr zdravotnictví pozastavil. Upozornil, že o takové zvýšení platů pro směnný personál žádaly samy odbory. Podle Žitníkové ale takový požadavek zazněl v době, kdy se odboráři domnívali, že platí příslib plošného desetiprocentního zvýšení platů ve zdravotnictví pro všechny.

Adam Vojtěch přesto hovoří o absurdním postupu odborového svazu. „Příští rok půjde do českého zdravotnictví nejvíce peněz v historii. Nemůžeme už nikam ustupovat, my jsme rozdělili 20 miliard. Jsou rozděleny, jsou v úhradové vyhlášce,“ zdůraznil.

Stávková pohotovost ještě neznamená stávku

Těšit ho však může, že i když je vyhlášena stávková pohotovost, nehovoří odbory přímo o stávce. Podle Žitníkové by měl mít případný aktivní protest jiný charakter. Zdravotníci by v tom případě začali do puntíku dodržovat zákoník práce, nepracovali přesčasy a do nemocnic povolali pracovní inspektory. „Jsme dohodnuti s Lékařským odborovým klubem a Profesní odborovou unií zdravotnických pracovníků,“ upozornila přitom předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociálních služeb.

Stávková pohotovost a případný protest však nemá i přes zapojení tří významných odborových organizací mezi zdravotníky jednoznačnou podporu. Proti stávkové pohotovosti jsou i soukromí lékaři či gynekologové. Jejich sdružení vyzvala vládu, aby tlaku nepodlehla.