Čína je připravena spustit odvetná cla, pokud Američané zahájí další kolo tarifní války

Čína se připravuje zavést další odvetná cla na americké zboží v roční hodnotě 60 miliard dolarů, pokud Američané zahájí nové kolo obchodní války. Výše cel se pohybuje od pěti do pětadvaceti procent, uvedly zprávy agentur s odkazem na čínskou vládu. „Jakákoli jednostranná hrozba nebo vydírání povedou jen k zesílení konfliktů a poškození zájmů všech stran,“ citovala americká ekonomická televizní stanice CNBC prohlášení Číny. Hlavní americké akciové indexy nakonec uzavřely páteční obchodování v plusu. Zpevnily díky pozitivním výsledkům firemního sektoru, které převážily nad obavami z eskalace obchodní války mezi USA a Čínou.

Úřad amerického prezidenta Donalda Trumpa ve středu navrhl zvýšit z deseti na 25 procent cla na čínské zboží, jehož roční hodnota dovozu dosahuje 200 miliard dolarů (4,4 bilionu Kč).

Čína poté Spojené státy vyzvala, aby začaly jednat rozumně, a uvedla, že pokud Washington podnikne další kroky v omezování obchodu, zareaguje stejně. Čínský jüan pak oslabil až na nejslabší úroveň od loňského května.

„Datum zavedení daňových opatření bude záviset na krocích USA. Čína si i nadále vyhrazuje právo zavádět další protiopatření,“ uvedla nyní Čína.

Může to zasáhnout až celý čínský dovoz?

Současnému vývoji předcházely různé střety mezi USA a dalšími státy. Trump například 20. července uvedl, že je připraven zatížit cly veškerý čínský dovoz do Spojených států. „Jsem ochoten jít až na pět set,“ řekla tehdy hlava státu s odkazem na 505,5 miliardy dolarů (11,2 bilionu korun), kolik činil loňský čínský dovoz do USA.

Na Twitteru pak Trump přidal kritiku Číny a Evropské unie za manipulace se svými měnami a americké centrální banky Fed kvůli zvyšování úrokových sazeb.

Američané zahájili obchodní bitvu s Čínou (a dalšími státy) v březnu, když uvalili cla ve výši 25 procent na dovoz oceli a 10 procent na import hliníku. Od té doby se spustila spirála odvetných kroků, další opatření, dalších odvetných kroků. 

Cla na Evropskou unii byla spuštěna od května, na což EU také zareagovala odvetnými cly. Američané pak oznámili, že zvažují omezení na dovoz evropských aut do USA. Následně Evropa uvedla, že by mohla zavést cla na uhlí, léky a chemické výrobky ze Spojených států. Napětí mezi Evropou a Spojenými státy pak snížila schůzka předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera a amerického prezidenta Donalda Trumpa v Bílém domě.