Škodě klesl v pololetí zisk o 4,5 procenta. Mateřský koncern Volkswagen má ale rekordní výsledky

Automobilce Škoda Auto v prvním pololetí klesl provozní zisk meziročně o 4,5 procenta na 821 milionů eur (21 miliard korun). Negativní vliv na výsledek měly směnné kurzy a vyšší náklady na nové výrobky. Mladoboleslavská automobilka patří do skupiny Volkswagen, které za stejné období zisk naopak o deset procent stoupl.

Tržby Škody Auto se v uvedeném období meziročně zvýšily o 5,1 procenta na 9,2 miliardy eur (235 miliard korun). Odbyt pak od ledna do června vzrostl o 11,6 procenta na 652 735 vozů.

Škoda provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Zaměstnává celosvětově více než 35 tisíc lidí a působí na více než sto trzích.

Mateřský koncern Volkswagen v dubnu oznámil, že Škoda se v rámci reorganizace koncernu stane součástí nově vytvořené skupiny zaměřené na masový trh s označením Volume, která bude zahrnovat i značky VW a Seat.

Volkswagen v pololetí dosáhl rekordního zisku

Celý německý automobilový koncern zvýšil v prvním pololetí meziročně provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek téměř o deset procent na rekordních 9,8 miliardy eur (zhruba 251 miliard korun).

V samotném druhém čtvrtletí se provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek zvýšil dokonce o 23 procent na 5,58 miliardy eur. Překonal tak očekávání analytiků, kteří ho odhadovali na 4,98 miliardy eur.

Automobilka nicméně upozornila, že ve druhém čtvrtletí zaúčtovala mimořádné náklady 1,6 miliardy eur související s řešením emisního skandálu. Po zahrnutí mimořádných nákladů provozní zisk ve čtvrtletí klesl o 13 procent na 3,95 miliardy eur.

Tržby skupiny Volkswagen v prvním pololetí vzrostly o 3,5 procenta na rekordních 119,4 miliardy eur. V celém letošním roce firma počítá s jejich nárůstem až o pět procent. Koncern již dříve oznámil, že v prvním pololetí poprvé dodal zákazníkům více než 5,5 milionu vozů.