Česká ekonomika je pátá nejrychleji rostoucí v Evropské unii

Česká republika byla v prvním čtvrtletí podle dostupných dat pátou nejrychleji rostoucí ekonomikou v Evropské unii. Vyšší meziroční růst v prvním čtvrtletí vykázaly Lotyšsko, Polsko, Slovinsko a Maďarsko. Vývoji hrubého domácího produktu pomáhala domácí spotřeba, stejně jako investice.

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 4,4 procenta z 5,5 procenta v loňském čtvrtém čtvrtletí. Mezičtvrtletně vzrostl hrubý domácí produkt o 0,4 procenta. Informoval o tom předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marek Rojíček.

Česká ekonomika tak roste o zhruba dvě procenta více, než je průměr Evropské unie.

Rojíček ale upozornil ale, že dosud nejsou údaje o růstu irské ekonomiky za první čtvrtletí, která rovněž patří mezi nejrychleji rostoucí. 

Předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček k růstu české ekonomiky (zdroj: ČT24)

Růst táhla nahoru spotřeba

„Příznivá ekonomická situace umožňuje růst výdělků domácností, které se nebojí utrácet. Zahraniční obchod naopak poprvé od roku 2013 k vývoji HDP nepřispíval,“ uvedl Rojíček. Podle něj nyní domácnosti více utrácí za dlouhodobé investice, jako jsou auta nebo bydlení, ale do statistik se promítá i to, že si domácnosti dopřávají i krátkodobé a střednědobé investice jako kvalitní potraviny nebo oděvy.

V rámci Unie má navíc Česko nejnižší míru nezaměstnanosti nepřetržitě od roku 2016. „Výborných výsledků dosahuje také míra zaměstnanosti, blíží se 75 procentům a je aktuálně nejvyšší v historii,“ uvedl předseda ČSÚ. Míra zaměstnanosti vyjadřuje podíl počtu zaměstnaných na počtu všech osob 15letých a starších.

Zahraniční obchod a český export byl srážen dolů významným nárůstem importu. To souvisí s tím, že se dařilo spotřebě domácností, které nakupovaly elektroniku. Dalším faktorem byly vyšší korporátní investice, které jsou importně náročné. Když se staví nová výrobní linka, tak se spousta komponentnů musí importovat ze zahraničí.
Michal Stupavský
investiční specialista společnosti Conseq

Zároveň ale upozornil, že nedostatek zaměstnanců brzdí firmy v jejich dalším rozvoji. Důvodem je mimo jiné i růst mezd a tím nákladů firem. Růst průměrné mzdy byl totiž v prvním čtvrtletí nejvyšší za posledních deset let.

Nedostatek pracovníků pak vede firmy i k tomu, že investují více do strojů a zařízení. „Je to dáno tím, že firmy částečně nahrazují chybějící pracovní sílu těmito investicemi,“ dodal Rojíček.

Meziroční inflace v prvním čtvrtletí činila 1,9 procenta. Nejvíce k růstu cen přispěly vyšší náklady na bydlení a ceny potravin. Jde přitom o nejvýznamnější složky spotřeby domácností, upozornil Rojíček.

Zároveň upozornil, že rostou i ceny nemovitostí. Ve druhém čtvrtletí loni stouply ceny starších bytů meziročně o pětinu, na počátku letoška statistici zaznamenali oslabení růstu.

Naopak příspěvek automobilového průmyslu k růstu ekonomiky se zmenšil. Odvětví zpomalilo v prvním čtvrtletí a to zasáhlo celý průmysl. V prvním čtvrtletí vzrostl průmysl o čtyři procenta, zatímco na konci loňského roku to bylo zhruba osm procent. „Výrobci automobilůpřispěli k růstu celého odvětví nejméně od poloviny roku 2013,“ dodal Rojíček.

Domácnosti nakupovaly elektroniku, firmy rozšiřovaly výrobu, hodnotí investiční specialista Stupavský (zdroj: ČT24)