Nezaměstnanost spadla na tři procenta. Trh práce je přehřátý, dovezme cizince, volají analytici

Trh práce začíná být nebezpečně přehřátý. Míra nezaměstnanosti se v květnu snížila na tři procenta z dubnových 3,2 procenta, a je tak nejnižší od roku 1997. Počet volných pracovních míst již od dubna překonává počet nezaměstnaných, což nemusí být pro ekonomiku jednoznačně dobrá zpráva. Počet uchazečů o zaměstnání je 229 632, oproti dubnu i loňskému květnu se zvýšil počet volných pracovních míst,  zaměstnavatelé jich nabízeli 283 243, uvedl Úřad práce ČR.

V řadě regionů je podíl nezaměstnaných na historických minimech, především pak v oblastech, kde jsou průmyslové zóny. Počet uchazečů o zaměstnání meziročně klesl v květnu o téměř 79 tisíc.

„Česká ekonomika nadále roste a trh práce ovlivňují i sezónní práce, které už jsou v plném proudu. Především ve stavebnictví, v gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, lázeňství či těžbě. Tyto činnosti poběží i v dalších měsících a nezaměstnanost by tak mohla ještě dále klesat,“ uvedla generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková. 

Vývoj nezaměstnanosti v květnu 2018
Zdroj: MPSV

„Trh práce je přehřátý. Zchladit by ho mohl dovoz cizinců z východní Evropy. Ti by mohli obsazovat volná pracovní místa, kterými Češi opovrhují. Dovoz cizinců by snížil tlak na růst mezd, proto je nevýhodný pro zaměstnance. Naopak zaměstnavatelé by jej ocenili, ale brání jim komplikovaný systém vydávání pracovních víz,“ sdělil hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Hlavní ekonom ING Bank pro ČR Jakub Seidler zmínil, že trh práce poskytuje další signál  přehřívání tuzemské ekonomiky a naznačuje, že Česká národní banka by další zpřísňování měnové politiky již nemusela odkládat. „Předpokládáme, že k dalšímu zvýšení sazeb dojde pravděpodobně již na konci června,“ dodal. 

Události: Nezaměstnanost v Česku (zdroj: ČT24)

Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy byla nižší úroveň nezaměstnanosti naposledy v červnu 1996, kdy se dosud naposledy ocitla pod hodnotou právě tří procent.

Nejnižší míra nezaměstnanosti za posledních takřka 22 let a současně nejrychlejší růst reálných mezd za posledních patnáct let se koncem června mohou stát pro většinu bankovní rady České národní banky dalším pádným argumentem pro zvýšení základní úrokové sazby.
Lukáš Kovanda
hlavní ekonom společnosti Cyrrus

Míra nezaměstnanosti v ČR je nejnižší nejen v rámci Evropské unie, ale i v rámci zemí OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj). Česká republika vykazuje nižší míru nezaměstnanosti než země jako Japonsko nebo Island, doplnil Kovanda. 

Ekonomka Komerční banky Monika Junicke uvedla, že trh práce se již delší dobu vyznačuje superlativy a růst ekonomiky byl v posledním období tažen především růstem zaměstnanosti. „To však nadále nebude možné, kapacity trhu práce se téměř vyčerpaly a nedostatek zaměstnanců je největší bariérou růstu české ekonomiky,“ dodala.

Pro příštích několik měsíců ještě čeká mírné snížení nezaměstnanosti. Podle ní by se podíl registrovaných nezaměstnaných měl pod třemi procenty udržet až do konce letošního roku. 

Nezaměstnanost je nejnižší od července 1997 (zdroj: ČT24)

Také hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč se domnívá, že míra nezaměstnanosti by měla ještě dále klesat, protože trh práce reaguje na hospodářský růst s určitým zpožděním. 

Podle ředitelky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové současný stav na trhu práce nevyústí v první polovině tohoto roku v nic jiného než v rekordní růst mezd. „Firmy se budou moci přetrhnout pro získání kvalitního zaměstnance,“ dodala.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v květnu všech 77 okresů – největší hlásí Prachatice (o 19,9 %), Jindřichův Hradec (o 18,9 %) a Jeseník (o 15,5 %).

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci předchozího měsíce okresy Rychnov nad Kněžnou a Praha-východ (oba 1,1 %), Jindřichův Hradec (1,3 %), Pelhřimov a Jičín (oba 1,4 %), Písek, Benešov a Plzeň-jih (shodně 1,5 %).

Naopak nejvyšší byl v okresech Karviná (7,2 %), Most (6,6 %), Ostrava-město (6 %), Bruntál, Ústí nad Labem a Chomutov (všichni 5,4 %), Znojmo (5 %), Jeseník (4,8 %) a Hodonín (4,7 %).

O jaké profese je zájem?

Obecně měli zaměstnavatelé v květnu největší zájem o stavební dělníky, pomocníky ve výrobě, montážní dělníky, uklízeče a pomocníky v hotelích a dalších objektech, řidiče nákladních automobilů a tahačů, svářeče, řezače plamenem a páječe, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky či kuchaře.

Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory. Právě v této oblasti se zaměstnavatelé nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované zaměstnance.

Ekonom Kovanda upozornil, že na drtivý počet pozic, přesněji na 87 procent, není třeba maturity. „Za poslední rok vzniklo 102 tisíc pracovních pozic, které nevyžadují maturitu, ale jen necelých 7200 pozic, které maturitu vyžadují. I to dokládá, že český trh práce se výrazně přehřívá, a to zřetelně dominantně v segmentu pracovních pozic s poměrně nízkou kvalifikací. To není z hlediska středně- a dlouhodobého rozvoje české ekonomiky žádoucí,“ doplnil Kovanda. 

Ačkoli míst přibývá, řada nezaměstnaných podle Úřadu práce ČR ztrácí motivaci k práci. Jsou to hlavně dlouhodobě nezaměstnaní, kterým snižuje šanci na získání práce například nízké vzdělání, zastaralá kvalifikace, nedostatek praxe, dluhy, věkový či zdravotní handicap či péče o malé děti, nebo jiné členy rodiny. Úřad práce proto například finančně podporuje rekvalifikační kurzy. Velký zájem je podle úřadu o kurzy počítačových dovedností, účetnictví, svářečství nebo řidičské kurzy.