Nezaměstnanost dál klesá na historická minima. Volných míst je poprvé víc než uchazečů

Nezaměstnanost v Česku stále klesá, v dubnu se snížila na 3,2 procenta z březnových 3,5 procenta. Uchazečů o zaměstnání tak bylo 242 tisíc. Meziměsíčně jich ubylo téměř dvacet tisíc, v meziročním srovnání více než osmdesát tisíc. Zaměstnavatelé přitom v dubnu nabízeli zhruba 267 tisíc volných míst, poprvé více než je uchazečů. Vyplynulo to z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR. Český trh práce se již dlouhodobě chlubí nejnižší mírou nezaměstnanosti v Evropě.

Generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková uvedla, že v plném proudu jsou už i sezonní práce, především ve stavebnictví, gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, lázeňství či těžbě. V dubnu také už naplno běží veřejně prospěšné práce, v jejichž rámci probíhají jarní úklidy veřejných prostranství.

V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesat, domnívá se Sadílková. Zdůraznila také, že se daří snižovat podíl dlouhodobě nezaměstnaných uchazečů (bez práce déle než 12 měsíců). Nyní klesl na 33,9 procenta z celkového počtu nezaměstnaných, zatímco v dubnu před rokem to bylo 38,7 procenta (v dubnu 2016 pak 42,2 procenta).

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček uvedl, že nízká nezaměstnanost povede k likvidaci méně efektivních provozů a zaměstnanci budou postupně přecházet do firem s vyšší přidanou hodnotou, kde obdrží vyšší mzdy. 

Boj o zaměstnance proměňuje trh práce. Zaměstnavatelé se špatnou pověstí nemají šanci získat pracovní sílu. Vznikají nové benefity pro zaměstnance a na trh práce se vracejí důchodci i dlouhodobě nezaměstnaní.
Štěpán Křeček
hlavní ekonom BH Securities

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly okresy Rychnov nad Kněžnou a Praha-východ (shodně 1,2 %), Pelhřimov (1,5 %), Benešov, Jindřichův Hradec, Plzeň-jih, Jičín a Praha-západ (shodně 1,6 %). 

Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 31 regionů. Nejhorší situace byla v okresech Karviná (7,5 %), Most (6,7 %), Ostrava - město (6,2 %), Bruntál (5,9 %), Jeseník (5,8 %), Chomutov (5,7 %), Ústí nad Labem (5,5 %), Znojmo (5,4 %) a Hodonín (5,1 %). 

Pokles nezaměstnanosti (zdroj: ČT24)

„Rekordně nízká nezaměstnanost v kombinaci s vysokým růstem mezd a slabou inflací je velice komfortní pro spotřebitele, jejichž důvěru v ekonomiku podporuje, a vede tak k růstu spotřebitelské poptávky,“ uvedla ekonomka Komerční banky Monika Junicke.

Zároveň však dodala, že stejná situace dělá vrásky aktérům na nabídkové straně ekonomiky. Nedostatek zaměstnanců brzdí dynamiku průmyslové výroby. Některé podniky právě z důvodů nedostatku zaměstnanců nemohou zvyšovat kapacitu výroby. Nejsou tak schopny uspokojit všechnu poptávku po svých výrobcích, což je vede ke zvyšování investic do automatizace a digitalizace.

Z dlouhodobého hlediska je to ale pro českou ekonomiku dobrá zpráva, která vede k postupnému navyšování produktivity, dodala Junicke. 

Ojedinělý převis

Analytik František Táborský z Raiffeisenbank poznamenal, že poprvé v historii je počet uchazečů o práci menší než počet pracovních míst. Odhadl, že v průběhu podzimních měsíců se míra nezaměstnanosti dostane pod hranici tří procent.

„V dubnu poprvé nastal převis volných pracovních míst nad počtem nezaměstnaných. Taková situace nemá v Evropě obdoby a jinde ve světě je typická snad jen pro Japonsko,“ řekl pro agenturu ČTK také hlavní ekonom UniCredit bank Pavel Sobíšek.