Jídlo a pohonné hmoty rychle zdražují. V květnu vyhnaly jejich ceny inflaci prudce vzhůru

Meziroční růst spotřebitelských cen v květnu zrychlil na 2,2 procenta z dubnových 1,9 procenta. Zdražily především pohonné hmoty a potraviny, dražší bylo například máslo, ovoce či zelenina. Naopak ceny meziročně klesly v telekomunikačních službách nebo u odívání.

Analytici podobný vývoj očekávali, inflace zrychlila již druhý měsíc v řadě. V meziměsíčním srovnání se spotřebitelské ceny zvýšily o půl procenta.

Jsou to právě dražší pohonné hmoty, které zvyšují ceny potravin. A také slabší koruna, která zdražuje dovoz. Proč? Většinu potravin totiž dovážíme.
František Táborský
analytik Raiffeisenbank

„K růstu květnové inflace přispěly nejvíce ceny potravin a bydlení. Vzrostly také ceny pohonných hmot. Natural stál v květnu 32 Kč, nafta 31,30 Kč. U obou se jedná o nejvyšší hodnoty od prázdnin 2015,“ uvedl Jiří Trexler z oddělení statistiky spotřebitelských cen Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Ceny pohonných hmot odrážely vývoj na světových trzích s ropou, uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Vzestup cen pohonných hmot o 4,2 procenta během jednoho měsíce byl nejsilnějším za víc než tři roky.

  • opakovaný růst většiny cen v dané ekonomice. Jde o oslabení reálné hodnoty dané měny vůči zboží a službám, které spotřebitel kupuje. Je-li v ekonomice přítomna inflace spotřebitelských cen, pak na nákup téhož koše zboží a služeb spotřebitel potřebuje čím dál více jednotek měny dané země.
  • Zdroj: ČNB

Květen zároveň ukončil období šesti měsíců v řadě, během nichž zpomaloval růst cen potravin. Nejvyšší růst byl u másla, ovoce a zeleniny. 

Silný květnový růst cen, který překročil inflační cíl ČNB, přibližuje podle analytiků Česko zvyšování úrokových sazeb. Inflace má zůstat kolem dvou procent.

Inflace v Česku – přírůstek indexu spotřebitelských cen podle klasifikace COICOP (v %)
Zdroj: ČSÚ

Za poslední rok se nejrychleji zdražovalo v říjnu. Od té doby tempo růstu cen několik měsíců zvolňovalo. V poslední době je ale znovu na vzestupu.

Máslo zdražilo meziročně o pětinu, rostly i ceny bydlení

Ceny pohonných hmot a olejů vzrostly v květnu meziročně o 4,9 procenta, máslo  zdražilo zhruba o pětinu, jogurty a vejce okolo 11 procent, ovoce o 5,4 procenta a zelenina o 2,5 procenta. V oddíle ostatní zboží a služby byly vyšší ceny výrobků a služeb osobní péče a ceny pojištění. Meziroční růst cen naopak zpomalil u alkoholických nápojů.

Největší vliv na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v květnu nadále ceny bydlení. Nájemné z bytu zdražilo o 2,9 procenta, cena vodného o 1,8 procenta, stočného o 1,3 procenta a elektřiny o 2,8 procenta.

Meziroční změny v cenách v květnu 2018
Zdroj: ČSÚ

Naopak dolů tlačily meziroční inflaci ceny telefonních služeb, které klesly o dvě procenta. Levnější byly i oděvy, a to o 2,6 procenta. Nižší byly i ceny zemního plynu a tepla a teplé vody.

V porovnání s dubnem zdražily vedle másla, ovoce, zeleniny a pohonných hmot také lihoviny a vína a tabákové výrobky, dražší byly i lázeňské pobyty. Z potravin zlevnilo například trvanlivé polotučné mléko, vejce a cukr. Stejně jako v meziročním srovnání klesaly také ceny oděvů, oproti dubnu jsou jejich ceny nižší o 0,6 procent a meziročně jsou levnější o další dvě procenta.

Vývoj průměrných cen vybraných potravin v ČR (v Kč)
Zdroj: ČSÚ

Vnímaná inflace byla vyšší než oficiální

Inflace vnímaná spotřebiteli v květnu činila 2,5 procenta, a oficiální inflaci tedy překročila o 0,3 procentního bodu. Index vnímané inflace je pohledem na cenové pohyby blízkým vnímání běžných spotřebitelů.

Spotřebitelské ceny v květnu opět rostly (zdroj: ČT24)

V dubnu se index vnímané inflace ocitl pod hodnotou oficiální inflace v návaznosti na to, jak kulminovalo zvolňování růstu cen potravin a opadl efekt elektronické evidence tržeb. Tento efekt ale přešel a rostoucí ceny pohonných hmot udrží vnímanou inflaci nad oficiální nejspíš i v nejbližších měsících. 

Analytici: Vyšší inflace povede ke zvýšení úrokových sazeb už v létě

Cíl České národní banky počítal s tím, že inflace se bude pohybovat okolo 1,9 procenta po celé druhé čtvrtletí letošního roku. Květnové číslo je ale o tři desetiny procentního bodu vyšší. 

„Stejná prognóza, která očekávala inflace pod dvěma procenty, také předpokládala, že ke zvýšení úrokových sazeb dojde až v závěru letošního roku. Teď to ale vypadá, že sazby vzrostou dříve. Je otázka, jestli to bude až v srpnu, nebo už za dva týdny, ale toto očekávání už nyní posílilo korunu o zhruba 10 haléřů  vůči euru,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč. S tím souhlasí i další ekonomové.

V srpnu budou mít centrální bankéři k dispozici novou prognózu. Zvýšení sazeb by znamenalo hlavně zdražení půjček včetně hypoték.

„Druhý měsíc v řadě pokračuje zrychlování míry inflace, která z počátku roku překvapila pomalou dynamikou,“ upozornil analytik Raiffeisenbank František Táborský.  V následujících měsících očekává, že si inflace současné tempo udrží.

Pokud by koruna setrvala na současných úrovních a stejně tak ceny ropy nezačaly výrazněji klesat, bude inflace na začátku příštího roku patrně flirtovat s tříprocentní hranicí, míní analytik ING Bank Jakub Seidler. To je podle něj důvod, proč ČNB již nebude další zpřísňování měnové politiky odkládat. Koruna je v současnosti citelně slabší, než čekala ČNB ve své poslední prognóze, což si vyžaduje utahování měnových podmínek zvyšováním sazeb.  

Vydáno pod