Evropa si u WTO stěžuje na americká cla. Bojí se, že zvýší proud oceli do Unie

Evropská unie se kvůli novým americkým clům na dovoz oceli a hliníku obrátila na Světovou obchodní organizaci (WTO). Nesouhlasí s tvrzením Washingtonu, že důvodem cel jsou obavy o národní bezpečnost, a požaduje od Spojených států kompenzaci.

„Ačkoli Spojené státy označují tato opatření jako bezpečnostní, jsou to v podstatě ochranná opatření,“ uvedla EU. Dodala, že usiluje o co nejrychlejší zahájení konzultací se Spojenými státy.

Ochranná cla mohou být podle pravidel WTO uvalena na dovoz určitého produktu v případě, že jeho výrobcům v dané zemi hrozí vážná újma v důsledku náhlého nárůstu importu. Ve Spojených státech však podle kritiků amerických cel na ocel a hliník žádná taková hrozba neexistuje.

Nová americká cla na dovoz oceli ve výši pětadvaceti procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent vstoupila v platnost 23. března. Evropská unie je od těchto cel prozatím osvobozena a doufá v získání trvalé výjimky. Platnost její dočasné výjimky ovšem vyprší 1. května.

Evropská komise se navíc obává, že zahraniční výrobci oceli zasažení americkými cly se nyní budou snažit přesměrovat svůj export do Evropské unie. Začala proto zkoumat, zda nová americká cla nevedou k nárůstu dovozu oceli do EU, který by vyžadoval opatření na ochranu evropského ocelářského průmyslu. Šetření by mohlo trvat až devět měsíců a mohlo by vést k tomu, že EU uvalí vlastní cla či kvóty na dovoz oceli.

Unie stížností stínuje kroky Pekingu

Již dříve podala u WTO  stížnost na cla Čína. Podle Pekingu porušují mezinárodní obchodní pravidla. Roztržka ohledně těchto cel je částí širokého obchodního sporu mezi čínskou a americkou vládou. Čína podle WTO požádala o 60 dní konzultací s USA kvůli sporu o cla na hliník a ocel. Pokud se obě strany v této době nedohodnou, bude o sporu rozhodovat panel obchodních expertů.

Ocel a hliník patří mezi čínská průmyslová odvětví, ve kterých nabídka překonává poptávku. Obchodní partneři Číny si stěžují, že čínské ocelárny vyvážejí nadbytek své produkce za nepoctivě nízké ceny a ohrožují tak pracovní místa v USA a Evropě.

Čínská vláda v reakci na cla zveřejnila koncem března seznam amerického zboží dováženého do země, na které by mohla uvalit odvetná cla, pokud se nepodaří urovnat spor o cla na ocel a hliník.

Japonsko a Čína se shodují v názoru, že obchodní válka bude mít vážné dopady na světovou ekonomiku. Uvedl to v pondělí japonský ministr zahraničí Taro Kono po setkání se svým čínským protějškem. Setkání obou představitelů je dalším krokem k urovnání problémových vztahů mezi oběma zeměmi a znamená obnovení ekonomických jednání na vysoké úrovni po téměř osmi letech.

Čína a Japonsko vidí nové příležitosti

„Sdílíme přesvědčení, že obchodní válka, bez ohledu na to, která země s ní přijde, by měla velmi velký dopad na prosperitu mezinárodní ekonomiky,“ řekl Kono novinářům.

Kono také uvedl, že je možné, že Japonsko bude spolupracovat s Čínou na jejím projektu nové Hedvábné stezky. „Je celkem možné, že Japonsko bude spolupracovat s Čínou na různých projektech (nové Hedvábné stezky), v jednotlivých případech, které splní mezinárodní standardy,“ dodal Kono.

Jeho čínský protějšek Wang I, který strávil osm let v Japonsku jako diplomat, uvedl, že změna ekonomického klimatu představuje nové příležitosti.

„Po opětovném obnovení těchto rozhovorů oba stojíme na nových výchozích bodech k zahájení budoucí spolupráce, která, doufám, povede k novému hospodářskému růstu v obou zemích,“ dodal Wang k zahájení ekonomického dialogu.