J&T Banka loni zdvojnásobila čistý zisk na 2,2 miliardy

J&T Bance, která poskytuje služby privátního bankovnictví, stoupl loni meziročně čistý zisk více než dvojnásobně na 2,2 miliardy korun. J&T Banka spadá do finanční skupiny J&T. Poloviční podíl v ní měla získat čínská CEFC, nedávno od toho ale upustila.

K výraznému meziročnímu nárůstu čistého zisku J&T Banky přispěl zejména růst čistého zisku z obchodování, který dosáhl 0,43 miliardy korun. Banka je dlouhodobým tvůrcem trhu pro akcie na pražské burze a sedmým rokem i aktivním tvůrcem trhu pro aktuálně více než tři desítky dluhopisových emisí na pražské i bratislavské burze.

Objem úvěrů banky loni klesl o devět procent na 69,1 miliardy korun. Vklady klientů se snížily o 11 procent na 91,7 miliardy korun. Rok 2017 byl ale pro banku dosud nejlepším z pohledu klientských investic. Objem majetku v podílových fondech J&T vzrostl o 6,63 miliardy na 22,1 miliardy korun.

„V letošním roce je pro banku hlavním úkolem zajištění dostatku investičních příležitostí. Jako banka jsme připraveni financovat nové projekty až za 24 miliard korun. Vnímáme přetrvávající poptávku po nových investičních možnostech a naším úkolem je pro naše klienty takové nalézt a realizovat je,“ uvedl generální ředitel banky Štěpán Ašer.

Poloviční vliv v J&T Finance Group chtěli získat Číňané

J&T Banka patří k finanční skupině J&T a poskytuje vedle služeb privátního bankovnictví specializované financování v oblasti realit a podnikových akvizic. Do bankovního holdingu J&T Finance Group patří vedle české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank AO, J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu, J&T Banka v Chorvatsku či slovenská Poštová banka.

Finanční skupina J&T je také jedním z míst, kam směřoval čínský kapitál. CEFC ve skupině původně získala desetiprocentní podíl, v březnu 2016 se obě strany dohodly, že získá polovinu. Za poloviční podíl měla zaplatit 980 milionů eur (26,3 miliardy korun).

V květnu 2017 dokonce změnu podílů schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ale na začátku letošního roku navýšení čínského podílu zamítla Česká národní banka. Během nedávných událostí, které zahrnovaly zprávy o vyšetřování šéfa CEFC a vstupu čínským státem vlastněné společnosti CITIC Group do CEFC, stáhla čínská strana žádost o navýšení podílu ve skupině J&T Finance Group. Zůstala tak na desetiprocentním podílu.