Šéf koncernu Volkswagen Matthias Müller zřejmě končí, nahradí jej Diess

Vedení koncernu Volkswagen zřejmě čeká obměna. Šéfa celého koncernu Matthiase Müllera podle agentury DPA ve funkci vystřídá dosavadní šéf značky Volkswagen Herbert Diess. DPA o tom informovaly zdroje z dozorčí rady. Se stejnou informací přišla i agentura Reuters s odvoláním na dvě osoby obeznámené se situací. Součástí koncernu je společnost Škoda Auto.

Dozorčí rada, jež prý projednává širší změny struktury vedení, se má sejít v pátek. Müller naznačil ochotu přispět ke změnám.

Největší evropský automobilový koncern se dosud potýká s dopady skandálu s emisemi naftových motorů z roku 2015 a zároveň se snaží pružněji reagovat na požadavky trhu a investuje miliardy eur do vývoje elektromobilů a nových produktů.

Loňský rok byl přitom pro Volkswagen úspěšný. Koncern více než zdvojnásobil čistý zisk na 11,35 miliardy eur (zhruba 288 miliard korun). V listopadu se zároveň cena jeho akcií vrátila na úroveň z období před emisním skandálem.

Diess jako zastánce snižování nákladů přišel do Volkswagenu před třemi roky

Čtyřiašedesátiletému Müllerovi má stávající smlouva vypršet v roce 2020. Devětapadesátiletý Diess je zastáncem restrukturalizace a snižování nákladů a opakovaně se přel s mocnými odbory. Bývalý manažer automobilky BMW k Volkswagenu přešel v roce 2015 a podle agentury AP byl od počátku považován za potenciálního budoucího šéfa celého koncernu.

Diess se narodil 24. října 1958 v Mnichově. V roce 1977 začal studovat automobilovou technologii na mnichovské Univerzitě aplikovaných věd a v roce 1983 ukončil inženýrské studium na Technické univerzitě v Mnichově.

V letech 1984-1989 působil jako vědecký pracovník v Institutu pro obráběcí stroje a průmyslový management při Technické univerzitě, v roce 1987 získal doktorát.

V roce 1989 se dostal do společnosti Robert Bosch GmbH a v roce 1996 přešel k BMW, kde prošel řadou vedoucích funkcí.

V letech 2007 až 2014 byl členem představenstva automobilky BMW a od roku 2012 do roku 2014 byl šéfem vývoje u BMW. Předsedou představenstva automobilky Volkswagen, která je vlajkovou lodí stejnojmenného koncernu, je Diess od července 2015. Je i členem představenstva koncernu. Od února 2015 je také ve vedení německého výrobce čipů Infineon Technologies.

Herbert Diess
Zdroj: Fabian Bimmer/Reuters

Koncern připustil, že v rámci změn v managementu by mohl odvolat i Müllera. „Volkswagen uvažuje o dalším vývoji manažerské struktury skupiny, což bude spojeno také s personálními změnami ve vedení,“ uvedl VW v prohlášení.