Zákazníci si oblíbili doručování kytic do práce, říká provozovatelka ústeckého květinářství

Z příběhů malých podnikatelů: Hana Komárová se našla mezi květinami (zdroj: ČT24)

Provoz obchodu s květinami v Ústí nad Labem, spolupráce s dvěma e-shopy i konání kurzů floristiky. Hana Komárová zvládá všechny tyhle věci. Květiny jsou pro ni inspirací. Úspěch teď má doručování květin do práce, protože to zvyšuje moment překvapení.

Hana Komárová se k práci květinářky dostala spíše náhodou. Jako umělecký rytec skla nenašla v Ústí nad Labem práci a po mateřské dovolené se proto poohlížela v jiném oboru.

„Začala jsem pomáhat v jednom ústeckém květinářství. Z té práce jsem byla úplně nadšená,“ přibližuje Komárová.

Původně si sice myslela, že práce v květinářství nebude velký problém, že jí ukážou, jak kytici uvázat, ale říká, že až tak snadné to není. Jde totiž podle ní i o to, aby výsledná kytice nebyla fádní nebo nudná, ale aby do ní vždy dala něco ze sebe.

Své umělecké zaměření nezapře, cit pro barvy a estetiku se jí hodí i v této profesi. Nakonec se pustila sama do podnikání, když si v roce 2013 otevřela vlastní obchod.

Kvůli dnům jako Valentýn musí posílit personál

Komárová má stabilně dvě zaměstnankyně, i když několikrát do roka musí tým dočasně posílit. „Když je třeba Valentýn nebo Mezinárodní den žen, tak musím přibrat ještě někoho na rozvoz,“ podotkla Komárová.

Kromě toho, že provozuje květinářství, spolupracuje i se dvěma e-shopy. Květiny vozí zákaznicím v požadovaný čas třeba do práce. Službu si prý zákazníci oblíbili, pro ženy je to o to větší překvapení. „Toto doručování je krásné, pokud to nejsou květiny, kterými chce pán něco ‚vyžehlit', když něco provede. Takové jsou většinou obrovské,“ popsala.

Své zkušenosti se snaží předávat na kurzech floristiky, které pravidelně pořádá. Zákazníci se na nich dozvědí více o květinách a jednu vlastnoručně uvázanou si odnesou i domů.