Pražské letiště se chystá na novou sezonu. Nabídne přímé lety do Filadelfie nebo čínského Si-anu

Pražské Letiště Václava Havla zvýší v letním letovém řádu od neděle počet destinací o šest, mimo jiné do americké Filadelfie. Celkově bude mít česká metropole přímé spojení do 157 míst. U sedmnácti stávajících tras – včetně té do Moskvy nebo Barcelony – zároveň vzroste počet spojů.

Své linky bude na letišti nabízet 67 dopravců, z toho tři noví. Největší novinkou nadcházející sezony budou denní přímé lety do Filadelfie provozované od května společností American Airlines. Letadla v barvách největší světové letecké společnosti se objeví na pravidelné lince v Praze vůbec poprvé v historii. Praha tak zároveň získá již třináctou dálkovou destinaci. 

Další novou destinací v letovém řádu bude od 19. května gruzínské Kutaisi, kterou nabídne nízkonákladová společnost Wizz Air.

Oproti loňskému létu se v nabídce dopravců objeví také místa, do kterých se začalo létat již během zimy. Jde o čínský Si-an od společnosti China Eastern, polský Krakov nízkonákladového dopravce Ryanair nebo o přímé spojení s centrem Londýna na letiště London City, které zajišťuje BA CityFlyer, dceřiná společnost British Airways.

Nejčastější letecké spojení? Praha–Moskva

K očekávanému růstu počtu cestujících má přispět navýšení spojů do oblíbených měst, jako je Barcelona nebo Moskva. Na tratích do Moskvy vzroste kapacita o 18 procent, do Kodaně o 43 procent, do Barcelony o třetinu, Antalye o dvě třetiny a do Amsterdamu o 14 procent.

Nejvíce linek leteckých dopravců bude během této sezony směřovat do Itálie (16 destinací), Velké Británie (15 destinací) a Španělska (14 destinací). Následují Řecko s dvanácti a Rusko a Francie s devíti destinacemi spojenými s Prahou přímou pravidelnou linkou.

Mezi nejoblíbenější destinace s nejvyšším počtem spojení z Letiště Václava Havla Praha bude patřit Moskva s 63 lety týdně, Amsterdam s 58 spoji, Varšava s průměrem 51 letů a Paříž/Charles de Gaulle a Frankfurt shodně se 47 lety týdně.

Na základě dosavadních výsledků a dat od dopravců očekáváme, že bychom v letošním roce mohli dosáhnout desetiprocentního meziročního růstu počtu cestujících, a přiblížit se tak k další pomyslné hranici sedmnácti milionů odbavení za rok,“ uvedl předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř.

Provoz na českém nebi v roce 2017
Zdroj: Řízení letového provozu ČR