Topení jedou naplno. Spotřeba plynu je kvůli mrazům vyšší až o 30 procent

Aktuální mrazivé počasí významně zvyšuje spotřebu zemního plynu v Česku. Proti únorovému normálu je spotřeba v těchto dnech vyšší o 25 až 30 procent a činí 45 až 50 milionů metrů krychlových za den. Uvedl to mluvčí innogy Pavel Grochál. Více než polovina denního objemu je z podzemních zásobníků, podotkl. Skupina innogy je největším distributorem plynu v Česku.

„Kapacita našich zásobníků zemního plynu je v tuto chvíli naplněna stále z 25 procent. To plně odpovídá standardnímu vývoji topné sezony v České republice. Dosavadní průběh zimy byl prozatím spíše mírný a tato krátká mrazivá perioda se nijak neprojeví v meziročním srovnání nákladů na vytápění,“ uvedl Grochál.

Firma podle něj z preventivních důvodů posílila kontroly na regulačních a předávacích stanicích, plynárenská soustava nicméně stále funguje bez problémů. Skupina provozuje v Česku zásobníky plynu o celkové kapacitě 2,7 miliardy metrů krychlových. Celková tuzemská spotřeba plynu podle dat Energetického regulačního úřadu loni stoupla o 3,3 procenta na 8,53 miliardy metrů krychlových.

Zásobníky plynu provozuje v tuzemsku také společnost MND, jejich celková skladovací kapacita činí až 280 milionů metrů krychlových. „Se sezonními výkyvy počítáme a naše zásobníky jsou připraveny kolísání spotřeby plynu vyrovnávat a chránit tak bezpečnost jeho dodávek v souladu s bezpečnostním standardem dodávek. Zásobníky máme pro toto období naplněny více než dostatečně,“ uvedl předseda představenstva MND Gas Storage Karel Luner.

O bezpečnost dodávek se Češi navzdory mrazům nemusejí obávat ani podle předsedy rady regulačního úřadu Vladimíra Outraty. „S provozovateli tuzemské plynárenské soustavy jsme v neustálém kontaktu, přeprava plynu i stavy zásobníků jsou bezproblémové,“ řekl.

Počasí ovlivňuje také ceny plynu na krátkodobých trzích. Například na vnitrodenním trhu Operátora trhu s elektřinou (OTE) stoupla za poslední týden cena plynu o více než třetinu na zhruba 27 eur za megawatthodinu. „Růst cen plynu na krátkodobých trzích má několik důvodů, nejde jen o mrazivé počasí, svou roli hraje například i odstávka plynovodu TENP. Právě na této situaci vidíme, jak je Evropa propojená, funguje jako společný trh a rychle přesměruje potřebné zdroje,“ dodal Outrata.

„Vzhledem ke vpádu mrazivého vzduchu do Evropy spojeného s očekáváním, že nebývale nízké teploty vydrží ještě několik dalších dní, roste poptávka po zemním plynu, který je využíván zejména pro topení,“ potvrdil také výkonný ředitel Českého plynárenského svazu Jan Ruml.

Exportní rekordy v Evropě zaznamenal Gazprom

Větší poptávka po teple je ale i v Evropě. Už minulý týden přineslo mrazivé počasí na kontinentu rekordní dodávky plynu od ruské státní plynárenské společnosti Gazprom. Jen v sobotu putovalo do západní Evropy 655,2 milionu kubických metrů plynu. Výsledky podle agentury Interfax překvapily i vedení firmy. S rekordními výsledky tak počítá vedení Gazpromu i tento týden.

S vysokou poptávkou po ruském plynu roste přitom i jeho cena. Podle listu Kommersant ceny za plyn v porovnání se začátkem měsíce, kdy prodával Gazprom do Evropy tisíc kubických metrů plynu za přibližně 200 eur (asi 5000 korun), vyrostly zhruba o 30 procent. Spotová cena plynu britského dodavatele NBP na začátku týdne činila 336 eur (zhruba 8500 korun), nizozemského TTF pak 330 eur.