Nižší daň i pro ty, kteří mají vysoké platy. Plán Babišovy vlády se nelíbí ČSSD ani komunistům

Události ČT: Změny v daňovém balíku, vyšší sazba má být nakonec mírnější (zdroj: ČT24)

Plánované zrušení superhrubé mzdy má přinést snížení daně z příjmu pro všechny příjmové skupiny. Ministerstvo financí upravilo připravovaný balíček tak, že místo navýšení sazby u skupin, které vydělávají nejvíc, dojde i u nich k poklesu. Nelíbí se to však stranám, které s hnutím ANO vyjednávají o podpoře budoucí vlády.

Kabinet v demisi plánuje zrušit superhrubou mzdu, což by mělo znamenat snížení daní, nakonec i vysoce příjmovým skupinám.

Daň z příjmu má klesnout ze současných 20,1 procenta na 19 procent. U vysoce příjmových skupin pak původní plán počítal s růstem z 23,37 procenta na 24 procent. Místo toho však dojde ke snížení na 23 procent.

„Držíme se toho, abyste nám neříkali, že navyšujeme daně, tak jsme to dali dolů,“ podotkl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

S takovým snížením daní z příjmů ale mají problém sociální demokraté i komunisté, kteří by naopak chtěli, aby se progrese ještě víc prohloubila a bohatí platili více.

„Zrušení superhrubé mzdy ano, ale co se týká snížení daní těm nejbohatším, to znamená nad 115 tisíc hrubého, tak to si myslím, že je směšné. Doufám, že je to jenom vtip,“ poznamenala poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD).

Odbory chtějí pravidelná jednání tripartity

Také podle odborů jde o jednu ze zásadních změn, která ale nebyla projednána s tripartitou. Proto se nyní u premiéra dožadovali pravidelných jednání i se zaměstnavateli. „Asi neměli informaci, odkud na to vezmeme peníze. To jsme jim teď sdělili, je to otázka i změny zákona, abychom peníze uvolnili,“ přiblížil Babiš.

Původně se měli zástupci kabinetu, odborů a zaměstnavatelů sejít až podle výsledků vyjednávání o novém kabinetu. „Nastal zlom, když vláda v demisi začala dělat řadu legislativních kroků. Chceme se k nim vyjádřit. To, že nejsou k návrhům připomínky, neznamená, že výhrady nikdo nemá,“ řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Termín dalšího jednání byl stanoven na 14. března. Společně mají ministři s odbory a zaměstnavateli v tomto termínu projednat řadu věcí včetně růstu důchodů nebo mýtného.