Americké akciové trhy začaly nový den opět se ztrátou. Skončily zhruba 2 procenta v plusu

Události: Pondělní pokles akcií v USA se částečně přelil do Evropy i Asie (zdroj: ČT24)

Americké akcie zvrátily pondělní trend. Dow Jonesův index sice krátce po zahájení obchodování ztrácel více než dvě procenta, už pár minut po začátku obchodování se ale tento a další americké indexy dostaly do mírného plusu a okolo dvou procent v černých číslech obchodování i uzavřely. Do mírně záporných hodnot ale dění na americých burzách stáhlo akciové trhy v Evropě a Asii.

Index Dow Jones, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, v úterý začal obchodování na hodnotě 23 808,78 bodů, tedy o 2,21 procenta a o 536,97 bodů níže než při pondělním uzavření burzy. Nakonec uzavřel na 24 915,07 bodech, tedy o 569,32 bodů výše, než začal. 

Také index S&P 500 v úterý začínal se ztrátou, a to 49,06 bodů neboli 1,85 procenta oproti pondělí. Uzavřel ale na 2 695,25 bodech, tedy se ziskem 46,31bodů a 1,75 procenta.

Rovněž index technologického trhu Nasdaq se v úterý při zahájení obchodování propadl o 128,97 bodů, tedy o 1,85 procenta oproti předchozímu dni. Úterní obchodování ale uzavřel na 7 115,88, tedy se ziskem 2,13 procent a 148,36 bodů. 

Objevila se nervozita ohledně možných dopadů inflace. Některé velké společnosti vydaly špatné zprávy o svých příjmech. Cena ropy je nízká.
Seth Sutel
analytik
Nečekal bych, že se ten trend obrátí řádově ve vteřinách, ale spíše bude docházet ještě další dny ke skokovému volatilnímu obchodování. Burza se může vrátit k růstu v následujících týdnech.
Tomáš Kálal
analytik, Conseq

Za mírným růstem stál v úterý zájem některých investorů, kteří se snažili využít nižších cen k výhodnému nákupu.

Obchodníci se nyní snaží odhadnout, zda lze pondělní pád považovat jen za výkyv, nebo začátek delšího propadu. Ekonomice se daří - jenže růst může být příliš rychlý a může dojít k přehřátí.

„Já si nemyslím, že tohle by mělo způsobit nějakou větší paniku, nebo nějaké ekonomické dopady, je potřeba si uvědomit, že ano, ten propad byl výrazný, ale my jsme stále na úrovni, kde jsme byli loni v polovině prosince,“ domnívá se analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta.

90´ ČT24: Trh potřebuje korekci a kryptoměny regulaci, myslí si ekonom Bostl (zdroj: ČT24)

Pokles z pondělí se přelil i na další kontinenty

Evropské akcie v úterý oslabily. Během dne sestoupily až na šestiměsíční minimum, později však část ztrát smazaly. Panevropský akciový index STOXX 600 uzavřel obchodování s poklesem o 2,4 procenta, dopoledne přitom ztrácel až 3,2 procenta.

Index STOXX 600 zaznamenal pokles již sedmou obchodní seanci za sebou. Propad na  akciových trzích nabral v posledních dnech na rychlosti v důsledku obav ohledně inflace a rostoucích výnosů u dluhopisů, píše agentura Reuters.

V úterý oslabila rovněž pražská burza. Index PX klesl o 2,11 procenta na 1098,60 bodu. Ze 14 hlavních emisí posílily jen dvě. Pražský akciový trh táhly dolů tři nejobchodovanější emise – ČEZ, Komerční banka  a Moneta Money Bank. 

Ve Velké Británii poklesl v úterý index 100 největších společností registrovaných na londýnské burze v prvních minutách obchodování o 3,5 procenta. V průběhu dne se ale ztráta zmenšila na 1 procenta. Poklesla i hodnota libry, a to například o 0,5 procenta vůči euru. Naopak německé akciové trhy udržely nervy na uzdě. Nejdůležitější index DAX propadl méně, než se čekalo a během dne část ztrát umazal.

V roce 2011 padaly trhy čtrnáct dní a nikdo nevěděl proč. A pak se objevila evropská dluhová krize. Ale zatím nic nenaznačuje tomu, že by se naplnil nějaký katastrofický scénář.
František Bostl
hlavní ekonom společnosti Chytrý Honza

Na ztráty reagovaly i asijské a australské trhy. V úterý klesl index tokijské burzy Nikkei klesl o 4,73 procenta na 21 610,24 bodu. Procentní pokles indexu byl nejvyšší za 15 měsíců a bodový pak od června 2016. Index uzavřel na nejnižší hodnotě od loňského října.

Největší propad za poslední roky

Ekonomové tomu, co se stalo v pondělí, říkají „tmavě šedé pondělí“. V žargonu finančníků je to jen jeden barevný odstín od černého úterý nebo čtvrtka, které předznamenaly světovou hospodářskou krizi.

Spouštěčem byla paradoxně pozitivní zpráva o americké zaměstnanosti, podle které v USA v lednu přibylo 200 tisíc pracovních míst. Mzdy tak rostou, ale rychleji, než se čekalo. „Je ironií, že trhy nemají růst mezd rády, protože s sebou nese zvyšování úrokových sazeb. Když rostou úrokové sazby, trhy padají,“ vysvětlila pondělní propad analytička Rana Forooharová.

Horizont ČT24: Říká se tomu tmavě šedé pondělí (zdroj: ČT24)

V pondělí se Dow Jonesův index propadl až na 23 923,88 bodu. Později část ztrát smazal a obchodování uzavřel s poklesem o 4,6 procenta na 24 345,75 bodů, tedy se ztrátou více než tisícovky bodů. Šlo o jeden z nejprudších jednodenních poklesů. 

Propad zaznamenal v pondělí i širší akciový index Standard & Poors 500, který odepsal 4,1 procenta a skončil na 2 648,94 bodu, a Nasdaq s poklesem o 3,8 procenta, který uzavřel obchodování na 6 967,53 bodu. Ztrátu zaznamenal také hlavní akciový index FTSE 100 v Londýně, a to o 1,46 procenta.

Vývoj amerických akcií (5. 2. 2018)
Zdroj: ČT24/Reuters

Americké akcie byly před pondělním pádem na rekordní výši, smazaly tak „pouze“ letošní zisky. Ekonomové napříč světem se shodují, že burzy podobnou korekci nutně potřebovaly, protože v posledních měsících rostly příliš rychle. Neklid na burzách, který by měl být jen krátkodobý, ale znepokojuje především penzijní fondy vázané na americké akcie.