Po propadu akcií v USA zažily velké ztráty i asijské trhy

Pokles newyorské burzy se přelil také do Asie (zdroj: ČT24)

Asijské akciové trhy a australská burza navázaly na pondělní prudký propad akcií ve Spojených státech a rovněž výrazně oslabily. Akcie v Šanghaji, Hongkongu, Tokiu a Austrálii zažily nejvyšší ztráty za několik let. Mírný propad hlásí i pražská burza – index PX šel dolů o necelá dvě procenta a pokles vykazují všechny tituly.

Výprodej trhů podpořily obavy, že nárůst inflačních tlaků přiměje velké centrální banky - v čele s americkou, do jejíhož čela v pondělí nastoupil nový šéf Jerome Powell - zvyšovat úroky rychleji, než se čekalo. Růst úroků obvykle způsobuje pokles akcií. 

Index tokijské burzy Nikkei klesl o 4,73 procenta na 21 610,24 bodu. Procentní pokles indexu byl nejvyšší za 15 měsíců a bodový pak od června 2016. Index uzavřel na nejnižší hodnotě od loňského října.

Index hongkongských akcií Hang Seng oslabil o 5,1 procenta, což byl nejvyšší propad od srpna 2015. Vývoj v Hongkongu je zvláště citlivý na vývoj v USA, protože hongkongská měna je pevně vázaná na dolar. Hlavní index šanghajské burzy se snížil o 3,4 procenta, nejvíc od února 2016. Pokles australských akcií byl nejvyšší za dva a půl roku.

Za „náhlý šok“ označil propad po euforickém začátku roku, kdy se indexy na Wall Street a index Nikkei vyšplhaly na svá 26letá maxima, analytik Tošihiko Macuno ze společnosti Nikko Securities, dotazovaný agenturou AFP. Ke „skutečné krvavé lázni“ pak přirovnal situaci na burze v Sydney analytik Ben Le Brun. Agentuře DPA řekl, že neposílila jediná akcie.

Dow Jonesův index během pondělního obchodování ve Spojených státech odepsal 1600 bodů, a má tak za sebou zatím největší celodenní propad. Širší index S&P 500 klesl o 4,1 procenta a obchodování uzavřel na 2648,94 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 3,78 procenta na 6967,53 bodu.

Vzhledem k růstu akciových trhů od začátku roku se burzy dostaly po pondělním poklesu na úroveň, na které byly zhruba před dvěma měsíci.

Podle analytika Jiřího Zendulky z portálu W4T.cz stojí za pondělním poklesem akcií dluhopisy a jejich výnosy. „V USA začaly koncem minulého týdne růst výnosy na státních dluhopisech, na těch desetiletých se dostaly nejvýše za čtyři roky. A když rostou výnosy dluhopisů, přestávají být akcie atraktivní,“ uvedl Zendulka. 

Úterní dění na burzách v Evropě a Asii je pak reakcí na včerejší propad indexu Dow Jones a dalších. „Je to důsledek globalizace. Pokud některý z významnějších akciových trhů takzvaně zakašle, tak se roztočí spirála. Je otázka, kdy dojde k obratu a nádechu. Určitě to uvidíme v následujících dnech,“ očekává Zendulka.

Analytik: Za poklesem akciového trhu jsou výnosy dluhopisů (zdroj: ČT24)