Americké akciové trhy prudce oslabily. Jde o největší denní propad od roku 2008, píše BBC

Akcie ve Spojených státech v pondělí prudce oslabily a index Dow Jones zaznamenal pokles až o téměř 1600 bodů. Nakonec uzavřel obchodování se ztrátou 1 175 bodů. Podle stanice BBC jde o největší propad od září 2008, tedy od finanční krize.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, se v pondělí propadl až na 23 923,88 bodu. Později část ztrát smazal. Obchodování uzavřel s poklesem o 4,6 procenta na 24 345,75 bodů, tedy se ztrátou více než tisícovky bodů.

Propad zaznamenal i širší akciový index Standard & Poors 500, který odepsal 4,1 procenta a skončil na 2 648,94 bodu, a index technologického trhu Nasdaq s poklesem o 3,8 procenta, který uzavřel obchodování na 6 967,53 bodu. Ztrátu zaznamenal také hlavní akciový index FTSE 100 v Londýně, a to o 1,46 procenta. O zhruba procento až dvě padaly i trhy v Asii.

Na devizovém trhu dolar posílil díky růstu výnosů u amerických dluhopisů. Euro vůči dolaru v závěru obchodování v New Yorku ztrácelo zhruba půl procenta a pohybovalo se těsně pod 1,24 USD.

Index Dow Jones (5.2.2018)
Zdroj: ČT24/Google Finance

Akcie tak pokračují v sestupu z rekordních maxim, v lednu Dow Jones překonal hranici 26 000 bodů. V současnosti ale akcie tlačí dolů obavy investorů z růstu inflace a úrokových sazeb. 

Na poklesu akciového trhu se velkou měrou podílely například energetické, bankovní a průmyslové podniky, napsala agentura AP.

Raj Shah z tiskového oddělení Bílého domu odmítl, že by oslabující trhy mohly mít vliv na ekonomické plány prezidenta Donalda Trumpa. „Trhy se propadají krátkodobě. Ale základy americké ekonomiky jsou velmi silné,“ uvedl Shah.

Akciové trhy se propadaly už před týdnem

Akcie klesaly už minulý týden, a to po měsících růstu. Na přelomu ledna a února ztratil Dow Jones 4,12 procenta, S&P 3,86 procenta a Nasdaq 3,53 procenta. Přispěly k tomu slabé výsledky hospodaření a zpráva o vývoji nezaměstnanosti v USA za leden, která vyhnala vzhůru výnosy amerických státních dluhopisů. 

Před týdnem americké ministerstvo práce oznámilo, že v USA vzniklo v lednu 200 000 nových pracovních míst, o 40 000 více než v předchozím měsíci a více, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti zůstala na 17letém minimu 4,1 procenta. Průměrná mzda pak stoupla meziročně nejvíce za osm a půl roku. 

Zpráva z minulého týdne tak posílila očekávání, že inflace v letošním roce zrychlí. To zvyšuje pravděpodobnost, že by Fed mohl v příštích měsících zvyšovat úroky rychleji. Dolar a americké státní dluhopisy se díky tomu vydaly vzhůru, což však naopak poslalo dolů akcie.