Seznam „černých“ daňových rájů prořídl. Panama či Korea se zavázaly ke spolupráci s EU

Evropská unie ze svého teprve několik týdnů starého černého seznamu daňových rájů odstranila osm zemí, kromě jiného třeba Panamu. Zavázaly se, že budou s Unií v daňové oblasti lépe spolupracovat. EU je nadále hodlá pečlivě monitorovat.

Návrh Evropské komise na vyškrtnutí osmi zemí z černého seznamu daňových rájů potvrdili ministři financí bloku. Panama, Barbados, Grenada, Jižní Korea, Macao, Mongolsko, Tunisko a Spojené arabské emiráty se tak přesouvají na „šedou listinu“ zemí, jejichž chování hodlá Unie úzce sledovat.

Na seznamu, který loni za složitých debat uvnitř EU vznikal řadu měsíců, tak dál zůstává jen devět zemí. Jsou jimi Americká Samoa, Bahrajn, Guam, Marshallovy ostrovy, Namibie, Palau, Svatá Lucie, Samoa a Trinidad a Tobago.

Černá listina znamená sankce, šedá závazky a kontrolu

Evropský komisař pro hospodářské a finanční otázky, daně a cla Pierre Moscovici řekl, že vyzve ministry financí členů EU, aby zveřejnili, k čemu přesně se v daňové oblasti oněch osm nyní vyškrtnutých států zavázalo.

„Média, nevládní organizace i občané musejí mít možnost tyto závazky kontrolovat. Musíme daňové ráje skutečně potírat,“ podotkl Moscovici.

Podle komisaře se Unie také musí zamyslet nad sankcemi. „Ty státy, které jsou na černé listině, musejí čelit sankcím,“ uvedl.

EU ze své strany může například rozhodnout o tom, že blok a jeho finanční instituce nebudou v zemích uvedených v seznamu provádět žádné finanční operace. Další sankce mohou za sebe přijmout také členské státy.

Na šedé listině důkladně sledovaných států je nyní přes pět desítek zemí. Jejich skutečná spolupráce bude podle komisaře na konci roku porovnána s tím, co EU a jejím členům nyní slíbily. Výsledkem bude buď jejich úplné vyřazení z celého procesu, nebo zpětný přesun na černou listinu.