Vznikl největší volný trh na světě: EU a Japonsko se dohodly na zóně volného obchodu

Evropská unie a Japonsko se dohodly na vytvoření společné zóny volného obchodu. Poslední otevřené body jednání, které začalo v roce 2013, již byly vyřešeny, uvedla v pátek Evropská komise. Měřeno hospodářským výkonem tak vznikne největší otevřená ekonomická zóna na světě.

Smlouva by mohla vstoupit v platnost na jaře 2019, před volbami do Evropského parlamentu (EP) a po schválení současným europarlamentem a členskými státy.

Dohoda ruší cla a další obchodní překážky, jejím cílem je zajistit růst, nová pracovní místa a posílit spolupráci mezi EU a Japonskem. V textu uveřejněného společného prohlášení mimo jiné stojí, že oba aktéři se prostřednictvím dohody hlásí k myšlence volného obchodu a zavrhují pokušení protekcionismu.

  • Japonsko je po Spojených státech a Číně třetí největší hospodářskou mocností na světě, a tedy i velmi zajímavé odbytiště pro evropské firmy.
  • V Japonsku a v EU žije dohromady 600 milionů lidí, ke světovému hrubému domácímu produktu (HDP) společně přispívají zhruba 30 procenty.
  • Zdroj: ČTK

Kritici smlouvy se ale obávají o evropské standardy. Například ochránci životního prostředí se domnívají, že smlouva dostatečně neupravuje kontroverzní japonský lov velryb a možné pašování dřeva, napsala agentura DPA.

Díky smlouvě – rozhovory o ní byly zahájeny v roce 2013 – by mohl vzájemný obchod mezi EU a Japonskem vzrůst o třetinu, odhaduje Evropská komise. To by u obou ekonomik dlouhodobě posílilo tempo hospodářského růstu.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker pak v zářijovém projevu před Evropským parlamentem navrhl zahájit transparentní jednání o nových obchodních smlouvách s Austrálií a Novým Zélandem tak, aby mohly být dokončeny v roce 2019.

S Kanadou smlouva uzavřena, s USA ne

V září začala platit v prozatímním režimu hospodářská a obchodní dohoda mezi Evropskou unií a Kanadou označovaná jako CETA. Ročně by měla pro evropské firmy například představovat 590 milionů eur (skoro 16 miliard Kč) úspor na zrušených celních poplatcích. Plně začne smlouva platit poté, co ji ratifikují všechny členské státy Unie.

Smlouva chrání citlivá odvětví, připomněla Evropská komise. Unie podle ní „v omezeném rozsahu a vyváženým způsobem“ otevřela trh kanadské zemědělské konkurenci a zajistila lepší přístup pro evropské potravinářské výrobky do Kanady.

Jde například o sýry, víno, alkohol, ovoce a zeleninu i zpracované produkty, smlouva také zaručuje ochranu 143 vysoce kvalitních regionálních potravin a nápojů z Evropy.

Od roku 2013 do roku 2016 se EU soustředila na vyjednávání Transatlantického obchodního a investičního partnerství (TTIP) se Spojenými státy. Ta se ale po nástupu Donalda Trumpa do čela USA přerušila a do popředí evropského zájmu se dostala jednání se zeměmi, jako je Japonsko, Mexiko a státy jihoamerického obchodního bloku Mercosur.