Uberu v Londýně končí licence, město ji odmítlo prodloužit

Události: Londýn neobnoví Uberu licenci (zdroj: ČT24)

Londýn se rozhodl neobnovit provozní licenci alternativní taxislužbě Uber. Ta má více než 40 tisícům tamních řidičů vypršet již na konci měsíce září. Firma uvedla, že hodlá rozhodnutí londýnského úřadu zodpovědného za dopravní systém (TfL) napadnout u soudu. Podnikání Uberu je nyní velkým tématem také v české metropoli, kdy pražtí taxikáři dali pražské primátorce do páteční 15. hodiny ultimátum a hrozí blokádou.

Uber v Londýně čelí kritice ze strany odborů, zákonodárců a tradičních taxikářů. „TfL se domnívá, že přístup a praktiky Uberu demonstrují nedostatek firemní zodpovědnosti v řadě záležitostí, což může mít bezpečnostní dopady na veřejnost,“ uvedl úřad. Londýnský starosta Sadiq Khan rozhodnutí úřadu podpořil.

„TfL a starosta podlehli nátlaku malé skupiny lidí, kteří chtějí spotřebitelům omezit výběr,“ uvedla společnost Uber. „Hodláme to okamžitě napadnout u soudu,“ dodala. Firma se proti rozhodnutí TfL může během tří týdnů odvolat. Během tohoto období může podle serveru BBC pokračovat v provozu. 

„Všechny firmy v Londýně musejí hrát podle stejných pravidel a dodržovat vysoké standardy, které od nich očekáváme, a to zejména v oblasti bezpečnosti zákazníků,“ uvedl Khan. „Bylo by chybou, kdyby TfL nadále poskytoval licenci Uberu, pokud existuje možnost, že by to znamenalo hrozbu pro bezpečnost Londýňanů,“ dodal.

Uber čelí problémům i v Česku

Uber svou službu poskytuje v mnoha zemích světa a mnohde se dostal do sporu s místními samosprávami. Za nekalou konkurenci ho považují  také taxikáři v České republice. Řidiči ze Sdružení českých taxikářů dali pražské primátorce Adrianě Krnáčové (ANO) ultimátům do pátečních 15 hodin, aby situaci vyřešila. Jinak hrozí blokádou hlavních komunikací v metropoli. 

„Účelem schůzky by mělo být projednání konkrétních kroků, kterými lze zasáhnout proti protiprávnímu jednání společnosti Uber,“ píše se v prohlášení, které rozeslalo Sdružení pražských provozovatelů TAXIslužby (SPPT), jehož členy jsou především taxikářské dispečinky.

Sdružení taxikářů chystá příští týden jízdu v koloně Prahou na protest proti Uberu. Krnáčová nicméně uvedla, že město nemůže Uber zakázat ani pro něj určovat podmínky a také, že odmítá  jednat s taxikáři, kteří hrozí podobnými akcemi.

obrázek
Zdroj: ČT24

Taxikářům vadí zejména to, že za Uber a podobné služby jezdí řidiči bez taxikářské koncese, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Často také nemají vozidla označená názvem provozovatele a svítilnou s nápisem. Podobně se k jednání řidičů Uberu staví i magistráty Prahy a Brna. Za letošních prvních osm měsíců Praha zkontrolovala 106 řidičů Uberu a uložila postihy za 725 tisíc korun. V Brně nyní Uber kvůli soudnímu předběžnému opatření nefunguje.

Služba Uber je alternativou taxi. Lidé si přes aplikaci v mobilním telefonu mohou zavolat řidiče, který je odveze na požadovanou adresu. Klient pak zaplatí za čas strávený na cestě a ujeté kilometry. Řidiči společnosti jezdí buď pro společnost, nebo jako živnostníci ve vlastním autě. Partnerských řidičů je v Praze podle firmy kolem 2000. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci takzvané sdílené ekonomiky.