Průměrná sazba hypoték v červenci poprvé za tři čtvrtě roku mírně klesla

Průměrná úroková sazba hypoték poprvé od loňského listopadu klesla. V červenci dosáhla 2,02 procenta oproti 2,04 procenta v předchozím měsíci. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. O hypotéky byl letos v červenci nejmenší zájem od ledna 2016.

Loni v listopadu a prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. V prosinci ale začal platit zákon o spotřebitelském úvěru a velké banky v této souvislosti ohlásily růst sazeb. 

Letos v červenci si pro hypoteční úvěr přišlo do bank 7213 klientů, což je o 3609 méně než v červnu. V sedmém měsíci roku si lidé sjednali hypotéky za 14,6 miliardy korun. V červnu se přitom objemy vyšplhaly na 22,2 miliardy korun.

„Průměrné sazby hypotečních úvěrů jsou stále přikovány k dvouprocentní hranici a banky v červenci zkoušely spíše jen kosmetické změny. Nadále také dochází ke vzájemnému sbližování sazeb,“ uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

Hypotéky kopírují nejen minulý rok, ale i ty předešlé. V červenci je vždy menší zájem o hypotéky než v červnu.

Letos jde o nejnižší počet a objem nejen za letošní rok, ale od ledna 2016. „Červenec sice bývá obecně slabší, ale pokles je tentokrát znatelnější než jindy. Kombinace nedostatku nemovitostí ke koupi a nových doporučení regulátora citelně ochladila poptávku domácností,“ řekl ředitel poradenské firmy Chytrý Honza Jiří Paták.

Téměř nulový pohyb hypoteční úrokové míry je pro letní měsíce příznačný, stejně jako nižší objem sjednaných úvěrů, doplnil výkonný ředitel realitní kanceláře Reality IQ Ondřej Mašín. Spolu s ním zaznamenal také pokles počtu prohlídek. Lidé podle něj nechávají na září nejen řešení financování bydlení, ale také prohlídky dostupných nemovitostí.

Ačkoliv se úrokové sazby pohnuly mírně směrem vzhůru, data portálu Cemap.cz - cenové mapy ukazují, že se nyní nájmy ve většině regionů ČR pohybují nad hranicí měsíční splátky hypotéky. Je finančně výhodnější platit hypotéku než bydlet v pronájmu, upozornil ředitel portálu Ondřej Hon.

Česká národní banka 4. srpna rozhodla o zvýšení základních úrokových sazeb. Zvýšení je minimální, do hypotečních úvěrů se podle Rajdla změna sazeb promítne nejspíš jen v řádu desetin procenta.

„Nedělejme si iluze, že zvýšení základní sazby centrální banky o 20 bazických bodů zásadním způsobem změní podmínky na úvěrovém trhu. Je to spíš naznačení směru, kam sazby mohou směřovat. Reálné úrokové podmínky se tím změní minimálně,“ řekl tehdy guvernér ČNB Jiří Rusnok.

V následujících měsících budou hypotéky opět zdražovat, a to pravděpodobně výrazněji než v letošním prvním pololetí, míní hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Důvodem je podle něho zdražování zdrojů na mezibankovním trhu, k němuž dochází vlivem zpřísňování měnové politiky. Toto zpřísňování je zatím opatrné, avšak v příštím roce již bude razantnější a komerční banky se tomu v předstihu budou muset přizpůsobit.

Na zdražování zdrojů na mezibankovním trhu má vliv zejména zpřísňování měnových podmínek ze strany České národní banky, která se dost možná ještě letos uchýlí k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. „Zejména od roku 2018 bude na zdražování zdrojů působit také ústup Evropské centrální banky od své extrémně uvolněné měnové politiky v podobě kvantitativního uvolňování. Od druhé poloviny roku pak i ECB zahájí cyklus zvyšování svých úrokových sazeb, na což zareaguje ČNB dalším utažením měnově politických šroubů, čehož výsledkem bude další zdražování hypoték,“ říká Kovanda.

Vydáno pod