Vydělali jsme a nyní jsme připraveni na horší časy, uvádějí exportéři

Více než tři roky mohli čeští exportéři těžit z toho, že Česká národní banka intervencemi bránila posilování koruny, po jejich čtvrtečním ukončení proto očekávají horší časy. Zároveň však uvádějí, že měli dostatek času a možností se zajistit proti výkyvům kurzu.

Česká národní banka zcela explicitně varovala, že její kurzový závazek (držet českou měnu vůči evropské ve slabším kurzu než 27 Kč za euro, pozn. redakce) už vypršel, takže nyní překvapeni nejsme, uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SPD) Radek Špicar. 

Z reprezentativního šetření SPD vyplynulo, že část exportérů se zajistila a další část, „vůbec ne zanedbatelná“ začala obchodovat v eurech.

„Snažila se tak vyřešit dlouhodobý problém s volatilitou koruny,“ uvedl Špicar. Dodal, že nešlo jen o velké firmy, jako v minulosti, ale i o středně velké a některé malé firmy. Zmínil také, že poměrně velká část firem se nezajistila ani nepřešla do obchodování s eury, protože se domnívá, že koruna teď bude nevyzpytatelná a není možné předvídat, co se s ní bude dít. Viceprezident očekává ze středně- až dlouhodobého pohledu spíše posilování koruny. 

Nešlo o překvapení, firmy se připravily předem

Podobně se chovaly i firmy sdružené v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR. Předseda představenstva asociace Karel Havlíček uvedl, že z průzkumu na vzorku 200 firem vyplynulo, že 40 procent malých a středních exportérů si „kurz koupilo“. Zbytek to pak podle Havlíčka řešil tzv. přirozeným hedgingem, tedy spárováním vstupů a výstupů do jedné měny, nebo tomu nechal volný průběh, s tím, že může něco drobného prodělat. 

Havlíček zdůraznil, že rozhodně nešlo o překvapivý akt ČNB.  „Pokud by dneska někdo z exportérů řekl, že to pro něj byl šok, pak si dovolím tvrdit, že je ekonomickým ignorantem,“ dodal. 

  • Asociace exportérů na konci března uvedla, že devizové intervence České národní banky přinesly od listopadu 2013 exportérům přímo 687 miliard korun a nepřímo 590 miliard korun. 
  • Export tuzemských firem loni stoupl o 2,3 procenta na rekordní téměř čtyři biliony korun. Letos už se očekává horší vývoj. 

Místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk očekává, že kurz koruny nyní bude zažívat výrazně větší výkyvy, než tomu bylo doposud. 

Firmy, které výhody intervenčního režimu využily k investicím a posílení konkurenceschopnosti, by to však podle něj nijak existenčně ohrozit nemělo. „Ti, co se nepřipravovali, budou mít problémy,“ řekl Daněk. Ukončení intervencí nebylo překvapením, čekalo se každým dnem, dodal. „Čekáme prudkou volatilitu s posilujícím trendem,“ řekl Daněk k možnému vývoji kurzu.

Proti výkyvům kurzu se různými finančními instrumenty podle Daňka zajistilo přes 70 procent exportérů. „Kdo se nezajistil, je pro něj nyní těžká rada. Už je na zajištění pozdě nebo za mnohem horších podmínek,“ uvedl. 

O tom, že krok ČNB byl plně očekávaný, hovořil také ředitel odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR Ladislav Minčič. Mnozí členové komory se na něj připravili. „Samozřejmě nemůžeme říci, že by byl připraven úplně každý, v Česku je zvykem leccos nechávat na poslední chvíli,“ dodal. 

Zároveň nepředpokládá, že by se průměrný kurz za letošní rok dostal „hluboko“ k 26 korunám za euro, tedy z hlediska týdnů a měsíců neočekává výrazný skok. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Pohled cestovních kanceláří

V odlišné situaci než exportéři je cestovní ruch. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež řekl, že cestovní kanceláře spekulují ve větší míře na posílení koruny a nepotřebovaly se zajišťovat. 

„Nás naopak velmi poškodil začátek intervencí, kdy jsme neměli příliš mnoho času na to, abychom se zajistili proti takové akci. Často jsme museli dodržet ceny ve vztahu ke klientům a tím pádem jsme šli do ztrát tam, kde bychom měli vydělávat,“ zdůraznil Papež. 

Podle něj ukončení intervencí může mít na cestovní kanceláře jen pozitivní dopady. Nová situace po uvolnění kurzu koruny může zlevnit zájezdy takzvaně na míru či zlevnit zájezdy do exotiky, pokud jsou hrazeny v eurech (například Maledivy, Mauricius, Dominikánská republika či Kuba). U cen letenek si není jistý dalším vývojem, záleží na postoji leteckých společností.