Marksová: Kontroly, že řidiči pobírají francouzskou mzdu, budeme oplácet a chtít potvrzení v češtině

Marksová: Taky budeme chtít přeložené doklady a potvrzení od zahraničních řidičů (zdroj: ČT24)

Česká republika a Slovensko jsou připraveny zavést protiopatření vůči některým zemím kvůli jejich požadavkům na české řidiče při vyslání do ciziny. Shodli se na tom zástupci tripartit na společném zasedání na zámku Štiřín u Prahy.

Podle české a slovenské tripartity je potřeba v souvislosti s evropskou směrnicí o platech zaměstnanců vyslaných do jiných zemí aktivně jednat se zástupci Evropské komise. Řešit s nimi chtějí praktiky, které používají velké unijní země například proti řidičům kamionů.

Těm směrnice působí největší problémy. Jen ve Francii už kvůli ní dostali řadu pokut za to, že nepředložili tamním úřadům doklad o tom, že mají stejnou minimální mzdu jako tamní řidiči. Velké unijní země tak podle české strany zavádí opatření, která jsou proti volnému pohybu osob.

„Pokud chceme udržet společný trh, volný pohyb pracovních sil v rámci EU, tak se musíme vzájemně poslouchat a hledat společná řešení a já myslím, že to nemine ani směrnici o vysílání zaměstnanců do jiných zemí,“ prohlásil premiér Bohuslav Sobotka.

Pokud se nepodaří vyjednat kompromis, jsou Česko i Slovensko připravené zavést protiopatření.

„Můžeme jim oplatit stejnou mincí. Jakmile přejede hranici třeba rakouský řidič kamionu, tak po něm budeme chtít to samé, co oni teď chtějí po nás. Tedy přeložené doklady, potvrzení, že ten člověk je zaměstnán legálně, potvrzení o jeho příjmu. A to vše v českém nebo slovenském jazyce,“ prohlásila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Směrnice totiž nerozlišuje mezi vysláním zaměstnance do ciziny za prací a služební cestou. S tím souvisí i další téma schůzky tripartit: připravovaný evropský pilíř sociálních práv. Ten má zajistit rovné podmínky na unijním trhu práce včetně mezd.

„Když hudebníka, hráče symfonického orchestru, někdo pošle třeba do Bavorska, aby tam hrál, tak tam byl vyslán na pracovní cestu. Z tohoto ohledu by měl dostat stejnou mzdu za stejnou práci,“ řekl šéf odborů Josef Středula s odkazem na odměňování pracovníka mzdou v jiné zemi obvyklou.

obrázek
Zdroj: ČT24

Slovenský ministr práce Ján Richter navíc požaduje, aby podmínky zaměstnanců – včetně mezd – byly stejné i v rámci jedné korporace působící ve více zemích.

„Nevidím důvod, proč by zaměstnanec Volkswagenu ve Volksburgu měl mít čtyřikrát větší plat než zaměstnanec v boleslavské škodovce nebo v bratislavském Volkswagenu,“ zdůraznil Richter.

Směrnici o vysílání pracovníků do ciziny teď evropská komise reviduje. Připomínky k ní sbírá už zhruba rok. Definitivní podobu návrhu chce představit koncem dubna.