Rozpočtu chybí doping z EU. Loni byl únorový přebytek 22,7 miliardy, nyní 3,7

Dřímal: Letos je důležitý mimořádně velký pokles přílivu peněz z EU (zdroj: ČT24)

Vývoj státního rozpočtu zůstává zatím ve stínu loňských rekordních přebytků. Letos v únoru přebytek klesl na 3,7 miliardy korun z lednových devíti miliard. O výsledku informovalo ministerstvo financí. Loni ke konci února byl rozpočet v přebytku 27,7 miliardy korun, i tehdy však meziměsíčně zaznamenal propad.

Důvodem meziročního poklesu je menší množství peněz přijatých z EU, uvedlo ministerstvo financí. Tento příjem klesl meziročně o 39,8 miliardy korun. Především v první polovině loňského roku byly uhrazeny relativně vysoké objemy peněz z EU.

Když se příjmy i výdaje očistí o evropské peníze, byl rozpočet letos ke konci února ve schodku čtyři miliardy korun, zatímco v případě loňského února byl schodek 12,8 miliardy korun.

  • 2017: 3,7 miliardy korun
  • 2016: 27,7 miliardy korun
  • 2015: 22,6 miliardy korun
  • 2014: 50,1 miliardy korun
  • 2013: 5,6 miliardy korun

„Jakkoliv lze předpokládat, že se letos oživí jak čerpání prostředků z evropských fondů, tak kapitálové výdaje státního rozpočtu, tak čísla za první dva měsíce letošního roku podporují domněnku, že toto oživení bude v průběhu letošního roku postupné a že se k němu zatím nedostalo,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. 

Celkové příjmy rozpočtu ke konci února meziročně klesly o 19,6 miliardy na 197,2 miliardy korun. Celkové výdaje stouply o 4,4 miliardy na 193,5 miliardy korun. Celkové daňové příjmy bez sociálního zabezpečení meziročně stouply o 13,8 miliardy na 99,1 miliardy korun.

Z daňových příjmů jde od ledna víc obcím

Příjmy rozpočtu u daně z přidané hodnoty (DPH) meziročně stouply o 11 miliard na 48 miliard korun. Za růstem inkasa je podle úřadu loňské zavedení kontrolního hlášení a elektronické evidence tržeb.

Zároveň ministerstvo upozornilo, že inkaso pro rozpočet bylo negativně ovlivněno změnou rozpočtového určení daní od letošního ledna. Podíl rozpočtu na výnosu z DPH klesl ze 70,25 procenta na 69,68 procenta ve prospěch obcí na úkor státu.

Výběr daní potvrzuje nejen relativně slušný růst české ekonomiky, ale také fungování opatření proti daňovým únikům.
Pavel Sobíšek
hlavní ekonom UniCredit Bank

Největší objem výdajů rozpočtu je určen na sociální dávky. Ke konci února na ně z rozpočtu šlo 86,9 miliardy korun, meziročně o 4,8 miliardy více. Celkově rozpočet letos počítá s výdaji na sociální dávky 530,5 miliardy korun.

„Pokud se podíváme na únorová čísla daňových příjmů a běžných výdajů, můžeme prozatímní vývoj hodnotit pozitivně. Výběr daní roste rychlým tempem, a to u většiny položek – především těch hlavních, jako DPH, daně z příjmů fyzických osob a sociálního zabezpečení. To odráží především pokračující růst ekonomiky, zaměstnanosti a mezd,“ uvedl ekonom Komerční Banky Marek Dřímal.

Rok 2016 přinesl rekordní přebytek

Na celý letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 60 miliard korun. V loňském roce se plánoval schodek 70 miliard, ale nakonec skončil rozpočet přebytkem 61,8 miliardy korun.

Šlo o teprve čtvrtý kladný výsledek státního hospodaření v dějinách samostatné České republiky. Dosavadní rekord držel rok 1994 s přebytkem 10,5 miliardy korun. Ekonomové tehdy uvedli, že na kladném loňském výsledku se podílely i nižší investiční výdaje státu, což negativně ovlivní budoucí vývoj.

Letošní rok vidíme návrat k nějakému normálnímu stavu veřejných financí.
Marek Dřímal
ekonom Komerční banky

Pokud jde o letošní rok, Dřímal uvádí, že jejich výhled předpokládá schodek 45 miliard korun na konci roku. „Očekáváme totiž mírně lepší ekonomický vývoj, než na kterém byl rozpočtový plán založen,“ doplnil. Jáč pak pracuje s předpokladem celoročního schodku na úrovni 40 miliard korun.