Ropný byznys fandí Clintonové. Na kampaň získala dvakrát víc než Trump

I když historicky je ropný a plynárenský průmysl oporou republikánů, víc peněz na kampaň pro americké prezidentské volby tentokrát míří ke kandidátce demokratů Hillary Clintonové. Podle analýzy Wall Street Journal získala od lidí z ropného byznysu skoro dvakrát více než republikánský adept Donald Trump.

Zaměstnanci v ropném a plynárenském průmyslu darovali ke konci července na prezidentskou kampaň demokratce Hillary Clintonové 525 tisíc dolarů (zhruba 12, 6 milionu korun), zatímco Donaldu Trumpovi 149 tisíc dolarů (3,6 milionu korun).

Další peníze manažeři i pracovníci z oboru zasílali na účty vedené u národních výborů demokratické a republikánské strany. I v tomto případě Clintonová bodovala. Vybrala 650 tisíc dolarů (15,6 milionu korun), zatímco Trump má 470 tisíc dolarů (11,3 milionu korun).

  • Hillary Clintonová - 1,175 milionu dolarů
  • Donald Trump - 619 tisíc dolarů

Po sečtení se ukazuje, že lidé působící v plynařské a ropné branži přispěli Clintonové zhruba dvakrát více než Trumpovi. Volební pravidla sice zabraňují společnostem, aby přímo sponzorovaly kandidáty, ale dary od zaměstnanců mohou přinést obrázek toho, ke komu se přiklánějí, uvádí Wall Street Journal.

List se zaměřil na konkrétní příklad společnosti ExxonMobil, což je největší veřejně obchodovaná ropná firma na světě. Z řad jejích zaměstnanců přišlo 175 darů směrem k demokratické kandidátce v celkové hodnotě zhruba 18 tisíc dolarů. Naopak v případě republikánského zástupce přišel dar jen od jediného zaměstnance ExxonMobil. Z Amerického ropného institutu nepřispěl Trumpovi nikdo. List ještě dodává, že údaje zahrnují dary přesahující 200 dolarů (4800 korun).

Trumpovi zastánci podle listu poznamenávají, že Trump financoval velkou část svých primárek z vlastní kapsy a že se tempo shromažďování příspěvků zrychluje.

Významný spojenec republikánů

Těžařské odvětví  bylo po řadu let jedním z největších podporovatelů republikánů. V posledních 27 letech dalo do amerických voleb na půl miliardy dolarů, přičemž šedesát procent těchto prostředků šlo republikánům a jejich kandidátům.

Před čtyřmi roky získal republikánský kandidát Mitt Romney při souboji s Barackem Obamou od manažerů z ropného a plynárenského průmyslu 19,3 milionu dolarů, což pro něj byl šestý největší zdroj peněz.

Donald Trump
Zdroj: Eric Thayer/Reuters

Během dosavadní předvolební kampaně – a zejména v době primárek – poslali lidé z ropného a plynárenského odvětví stranám na 71 milionů dolarů. Z toho 90 procent prostředků spadlo do kapsy republikánům, ale jen malý zlomek získal Trump.

Stojí Trump na straně amerických těžařů?

Z Trumpových vyjádření se přitom zdá, že v energetické otázce stojí spíš na straně ropy. V květnu například prohlásil, že Obamova ekologická politika má ničivé důsledky na pracovní místa ve Spojených státech a že on je nakloněn stavbě ropovodu Keystone XL mezi Kanadou a Spojenými státy, který Obama zablokoval kvůli obavám o životní prostředí.

Odpovídá tomu i volba případného viceprezidenta, kterým by mohl být Mike Pence. Agentura Reuters v souvislosti s oznámením jeho jména uvedla, že volba Pence potěšila americký energetický průmysl, naopak dobrou zprávou to není pro obhájce alternativních zdrojů energie, protože Pence podporuje těžbu uhlí a staví se na odpor Obamově agendě o klimatických změnách.

Zároveň však Wall Street Journal upozornil na Trumpovo vyjádření v coloradské televizi před několika týdny, které se týkalo kontroverzního způsobu těžby ropy a plynu z břidlic. „Pokud město nebo stát chce zakázat hydraulické štěpení, rozumím tomu,“ uvedl. Tento postoj ale zavrhují představitelé energetického odvětví.

Těžba z břidlic je pro USA v současnosti významná. Spojené státy mají nyní více nevyužitých zásob ropy než jakákoliv jiná země na planetě. Podle nejnovější zprávy firmy Rystad Energy mají USA v rezervách neuvěřitelných 264 miliard barelů ropy. Více než polovina nevyužité ropy v USA je však právě v břidlicích, uvádí se na stránkách CNNMoney.