Diamo nabídlo práci pro horníky OKD. Vláda o tom ale ani nejednala

Diamo: ÚP nesuplujeme, jen nabízíme místa lidem nad padesát (zdroj: ČT24)

Státní podnik Diamo by mohl při řešení situace OKD nabídnout pro horníky z černouhelných dolů až 250 míst. Tak zněl návrh ministerstva průmyslu a obchodu, který ale nakonec jeho šéf Jan Mládek (ČSSD) během středečního jednání vlády stáhl, aniž by ho s ostatními ministry projednal.

Podle předkládací zprávy ministerstva průmyslu by se horníci v rámci Diama podíleli na odstraňování následků bývalé hornické činnosti a revitalizaci území. Šlo by zejména o zaměstnance starší pětapadesáti a zaměstnance s nejvýše dosaženým základním vzděláním, u kterých lze očekávat nejobtížnější umístění na trhu práce.

Proti se ale postavilo ministerstvo financí. „Podle našeho názoru má být nezaměstnanost řešena formou pobídek Úřadu práce. Existují tady částky na zaměstnávání, na vytvoření jednoho pracovního místa pro dlouhodobě nezaměstnanou osobu přes 20 000 korun,“ řekl náměstek Ondřej Závodský.

Nakonec to pan ministr stáhl, protože jsem byl a priori proti. Nemůžeme dát Diamu 2,6 miliardy korun za to, že zaměstná 250 horníků. Myslím, že automobilový klastr na Ostravsku nabízí rekvalifikaci 1000 horníků. V kraji je 12 000 neobsazených pracovních míst. V Karviné je 1200 volných pracovních míst.
Andrej Babiš
ministr financí

Podle ministra financí Andreje Babiše vláda dospěla ke kompromisu, protože schválila příspěvek propropouštěné zaměstnance OKD. Dostanou 7000, respektive 8000 korun měsíčně. Finanční podpora se bude týkat všech propouštěných zaměstnanců OKD, tedy nejen horníků, ale i pracovníků v dalších profesích. Příspěvek bude vyplácen po omezenou dobu, a to v rozmezí tří měsíců až maximálně pěti let podle odpracované doby a věku pracovníka.

Ředitel Diama: Nesuplujeme úřad práce

Takovou optiku ale Diamo odmítá. „Nesuplujeme úřad práce, ale snažíme se vytvořit podmínky pro špatně umístitelnou skupinu zaměstnanců,“ prohlásil podnikový ředitel Tomáš Rychtařík. „Hledáme bonus, kdy bychom zaměstnali až 250 dělníků nad padesát let, kteří budou muset zřejmě opustit důl Paskov a jinak by práci sháněli jen velmi těžce. Kromě toho vláda nabízí další bonusy, dřívější důchody nebo příspěvek horníkům.“

„Horníkům můžeme nabídnout platové podmínky, které jsou přibližně na dvou třetinách jejich současného platu,“ dodal.

Projekty programu pro horníky v rámci Diama mají vyjít na 2,59 miliardy korun; ředitel Rychtařík ale připomíná, že nebyly vytvořené uměle, sedmičku projektů by Diamo provádělo tak jako tak. O zmiňované dvě a půl miliardy se má zároveň snížit vládou schválená garance dvaceti miliard na financování revitalizace Moravskoslezského kraje.

Diamo se může stát kohoutkem pro tok státních peněz

Je potřeba zajistit bezpečné pokračování těžby. Primární úkol pro insolvenčního správce a pro management OKD je zajistit finanční prostředky na výplaty a platy dodavatelům OKD. To je nutná podmínka dalšího fungování OKD v této složité právní situaci.
Bohuslav Sobotka
český premiér

Ve středu se ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek sešel s insolvenčním správcem černouhelné firmy OKD Lee Loudou. Ministr požaduje, aby se správce pokusil sehnat peníze na provoz OKD od bank a soukromých subjektů, pokud se to nezdaří, je stát připraven půjčit OKD prostřednictvím státního podniku Diamo.

„Znamenalo by to, že Diamo uzavře s insolvenčním správcem dohodu o úvěrovém financování a přes Diamo mu budou poskytnuty státní prostředky,“ doplnil Rychtařík. „V moment, kdy by insolvenční správce disponoval dostatkem peněz pro další provoz OKD, bylo by devadesát procent problémů zažehnáno.“

OKD na sebe minulý týden podala insolvenční návrh. Spojila ho s návrhem na reorganizaci. Podnik má zhruba 9800 kmenových pracovníků, 2500 zaměstnanců dodavatelských firem a 200 agenturních pracovníků. Uzavření společnosti by dopadlo i na tisíce míst v návazných profesích.