O kolik má vzrůst minimální mzda? Pro svaz průmyslu je strop 700 korun

Minimální mzda nejspíš v příštím roce poroste, nepanuje ale shoda na tom, o kolik to bude. Zatímco odbory požadují navýšení o 1600 korun a z vládní ČSSD zaznívá suma 1100 korun, podle Svazu průmyslu a dopravy České republiky by v příštím roce měla vzrůst nanejvýš o 700 korun.

„Je jasné, že minimální mzda musí růst. Vychází nám to ale na 600 až 700 korun,“ uvedl prezident svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Ještě na konci loňského roku označil za racionální úroveň pět set korun. Myslí si nicméně, že se o růst minimální mzdy svede v tripartitě při jednání s odbory a vládou „těžký sociální souboj“. Zaměstnavatelé navíc odmítají „střílení částek od boku“. Svaz požaduje, aby se navyšování minimální mzdy navázalo na růst výdělků, inflace a HDP. Chtějí, aby firmy předem věděly, jaký bude růst a náklady.

Zvyšování minimální mzdy nutí zaměstnavatele zvednout i ostatní tarify a přidat také dalším pracovníkům. Podle Hanáka tlak na růst zvětšuje základní složku výdělku a zmenšuje pohyblivou část, která motivuje. „Blížíme se k rovnostářství. Zmenšování pohyblivé částky není správné. Nejlepší lidé musí být nejvíc odměněni,“ uvedl. Podle analýzy, kterou si nechaly odbory vypracovat loni, rostou při zvyšování minimální mzdy nejrychleji právě nejnižší tarifní stupně.

Naopak vyšší výdělky pro kvalifikované síly se zvedají pomaleji. Mzdové rozdíly mezi odbornými a nekvalifikovanými pracovníky se tak snižují. Někteří zaměstnanci to podle analýzy vnímají jako nespravedlnost, což může vést k poklesu jejich produktivity, a tím ke snížení výkonnosti celého podniku.

Dostat se ke 40 procentům průměrné mzdy

O růstu minimální mzdy rozhoduje vláda. V koaliční dohodě se zavázala, že bude nejnižší výdělek zvedat po projednání v tripartitě a přibližovat ho k 40 procentům průměrné mzdy. Ta dosáhla 28 152 korun, dvěma pětinám tak odpovídá 11 261 korun. Pro letošní rok činí minimální mzda 9900 korun.

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka už dřív řekl, že jeho strana bude prosazovat zvýšení z nynějších 9900 na aspoň 11 tisíc korun. Odboráři uvedli, že budou usilovat o přidání na 11 500 korun.

Odbory tlačí na rychlejší růst mezd v Česku. Podle předáků se výdělky zvedají jen pomalu, a pokud by se dál upravovaly dosavadním tempem, dohnaly by německý či rakouský příjem za více než sto let.

Vydáno pod