Odbory chtějí zvýšit minimální mzdu nejméně na 11 500 korun

Odbory budou požadovat zvýšení minimální mzdy nejméně na 11 500 korun od 1. ledna příštího roku. Ministr financí Andrej Babiš k tomu řekl, že se jejich požadavek bude řešit na tripartitě.

Odbory svůj požadavek podpořily dvěma důvody. Prvním je velmi dobrý výkon ekonomiky. Druhým pak to, že vláda chce podle programového prohlášení dosáhnout 40 procent průměrné mzdy a požadavek odborů tomu podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly přesně odpovídá.

Nová minimální mzda by tak byla vyšší než hranice chudoby i sociální dávky. Současná minimální mzda je od ledna 9900 korun, meziročně je tak o 700 korun vyšší.  

Prostor pro zvyšování je tu obrovský, tvrdí odborář

Podle Středuly je odbory požadovaná suma 11 500 korun o zhruba 500 korun vyšší, než uvedl před nedávnem premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Chceme ale, aby minimální mzda byla vyšší než sociální dávky, protože jinak se nestane práce zajímavější,“ uvedl.

Podle Středuly je od ledna na Slovensku minimální mzda 405 euro (11 tisíc korun), v ČR je 360 euro. „V podílu k průměrné mzdě jsme na tom úplně nejhůř ze všech (zemí eurozóny),“ uvedl Středula. V sousedním Německu je minimální mzda 1580 euro (43 tisíc korun).

Podle Středuly má ČR produktivitu práce na úrovni 62 procent Německa, ale mzdy jen  třetinové. „Takže tady je obrovský prostor pro možnost navyšování mzdy,“ dodal.

Vydáno pod