Největším skokanem pražské burzy byly penny akcie NWR

Králem pražské burzy se v tomto týdnu staly akcie těžařské společnosti NWR. Vzrostly o 114 procent, v pátek samotný pak o 66,6 procent a uzavíraly na 15 haléřích. Za minulý týden přitom klesly o 0,7 procent.

Analytici k současnému vývoji především uvedli, že v haléřových hodnotách, na kterých se akcie společnosti již delší čas pohybují, znamená růst o každý haléř velkou procentní změnu. 

Hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář vidí za růstem zejména v posledních dvou dnech spíše technický vývoj. To znamená, že může jít o uzavírání krátkých pozic. O tom by mohl svědčit i fakt, že páteční zobchodovaný objem nebyl velký (pohyboval se kolem 2 milionů korun). Technicky pak zavírání krátkých pozic znamená relativně vysoký růst při velmi nízké likviditě.  

„V každém případě bych za tím nic velkého nehledal,“ dodal Sklenář. 

  • Pozice investora, při které se očekává pokles kurzu akcie. Investor prodává cenný papír, který nevlastní a který si půjčí od jiného investora, v očekávání zpětného nákupu cenného papíru v budoucnosti za nižší cenu. 
  • Po zpětném nákupu akcií je krátký prodávající vrátí půjčiteli. Krátký prodávající bude mít zisk (ztrátu), jestliže cenné papíry nakoupí zpět za nižší (vyšší) cenu. 
  • Zdroj: Patria OnLine

Ekonom se nedomnívá, že by za růstem mohly být spekulace na budoucí růst ceny akcie ani poslední dění kolem OKD, kterou NWR ovládá. Naopak předpokládá, že společnost směřuje k bankrotu.

Důlní společnost OKD ve čtvrtek v podnikovém časopisu oznámila, že zavře důl Paskov do konce letošního roku a provede personální změny. V pátek přitom už toto stanovisko vedení firmy zpochybňovalo  s tím, že ještě nic nebylo definitivně rozhodnuto. 

V pátek dopoledne rostly akcie NWR dokonce o 111 procent na cenu 19 haléřů za akcii, kde se obchodovaly naposledy v listopadu. „Cenné papíry patří díky své ceně mezi tzv. penny stock, které jsou typické vysokou intradenní volatilitou, čehož jsme v pátek byli svědky,“ podotkl analytik Patria Online Michal Putna.