Zaměstnavatelé přispívají na posilovnu i kurz šití. Stále ale vedou stravenky

Události: Zaměstnaneckým benefitem už nejsou jen stravenky (zdroj: ČT24)

Nezaměstnanost se drží na rekordně nízkých číslech a kvalifikovaných odborníků je málo. Firmy se tak předhánějí v tom, na co nové zaměstnance nalákat – a čím ty dosavadní udržet. Škála benefitů se stále rozrůstá a rozhodně už nejde jen o stravenky, i když ty jsou mezi zaměstnaneckými výhodami stále nejčastější. Skoro 60 procent lidí ale dostává i příspěvek na sport nebo kulturu.

„Vidím ve svých objednávkách, že jsem v roce 2014 kupovala kurz šití v Praze pro svou sestru k Vánocům,“ říká editorka webu společnosti SAP BSCE Hana Jaseňová. Ve firmě, kde pracuje, totiž funguje bodový systém – zaměstnanci dostanou každý měsíc určitý počet bodů a za ně nakupují daňově zvýhodněné benefity. 

Podobnou strategii zaměstnaneckých výhod volí stále více společností. Vedle stravenek patří mezi nejčastější benefity například příspěvek na sport nebo různé kulturní akce, a to nejen pro zaměstnance samotného, ale pro celou jeho rodinu. „Volnočasové benefity můžete využít v kině, můžete jít s dětmi do aquaparku, můžete jít do divadla,“ vypočítává Tomáš Kopřiva ze společnosti Sodexo, která se zabývá právě prodejem stravenek a dalších poukázek. 

Po odpočinku se lépe pracuje

Další benefitem může být odpočinková zóna přímo na pracovišti. Zaměstnanci si zde mohou zahrát například stolní tenis nebo si odpočinout na pohovce. „Má to velmi pozitivní efekt, protože zaměstnanci se tu potkávají už od osmi ráno, což jsme nikdy neviděli, že by chodili takhle brzo do práce,“ dodává Kamila Štěpánková, personální ředitelka společnosti Avast, kde takovou odpočinkovou zónu nedávno zavedli.

Minimálně jeden benefit nabízí v současnosti v Česku tři firmy ze čtyř s tím, že nejčastěji to jsou stále stravenky. Dohromady pak v tomto ohledu vyjde firmu jeden zaměstnanec až na 30 tisíc ročně. 

Benefity jsou v Česku hodně rozšířené i třeba proto, že na ně stát poskytuje daňová zvýhodnění. Zaměstnavatel si může odečíst z daní až 55 procent hodnoty stravenky. Tyto úlevy mají ale i své kritiky. Podle nich totiž skrze ně dotují benefity pro některé zaměstnance všichni daňoví poplatníci.

Papírové stravenky pomalu nahrazují ty elektronické

Stravenky v Česku fungují už sedmdesát let a každoročně se jich vytisknou stovky milionů kusů. Papír ale ustupuje a stále častěji se objevují stravenky elektronické. Ty v podstatě kombinují ty klasické papírové s principem platební karty – zaměstnanec nemusí při platbě v restauraci nic odpočítávat, stačí kartu přiložit k terminálu a částka se odečte.

Události: Papírové stravenky pomalu mizí a nahrazují je ty elektronické (zdroj: ČT24)

Elektronickou poukázku zavedla nedávno firma Edenred například pro zaměstnance Národní knihovny a v nejbližší době je plánuje jiná společnost - Sodexo - spustit i ve velké technologické firmě v Ostravě, kde je bude používat až dva tisíce zaměstnanců.

Vydáno pod