Nezaměstnanost vzrostla, i když volných míst je nejvíce od roku 2008

Nezaměstnanost vzrostla. Volných míst je přitom rekordní množství (zdroj: ČT24)

Nezaměstnanost v Česku v lednu stoupla na 6,4 procenta z 6,2 v prosinci 2015, kdy také rostla. Uchazečů o práci tak bylo celkem 467 403, přestože zaměstnavatelé nabízeli 107 779 volných míst, což je nejvíce za leden od roku 2008, oznámil Úřad práce. V lednu je nicméně nárůst nezaměstnanosti podle úřadu běžný kvůli úbytku sezonních prací. Meziročně tak nezaměstnanost klesla, loni v lednu činila 7,7 procenta. Podle analytiků bude i letos pokračovat příznivý trend: podíl nezaměstnaných by se měl snížit pod pět procent.

„V lednu nezaměstnanost roste pravidelně. Došlo k postupnému útlumu sezonních prací, hlavně ve stavebnictví a zemědělství. V souvislosti s tím stoupl počet mužů, kteří se hlásili do evidence úřadu. Přicházeli i lidé, kterým na konci loňského roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody. Také část živnostníků přerušila své podnikání,“ popsala situaci generální ředitelka úřadu Kateřina Sadílková.

Počet nezaměstnaných se v lednu meziměsíčně zvýšil o 14 285, ale meziročně byl o 88 788 nižší. Z celkového počtu nezaměstnaných bylo 450 704 dosažitelných uchazečů, tedy lidí schopných okamžitě nastoupit do práce. Na rozdíl od nezaměstnanosti míst v nabídce pracovních úřadů přibylo jak oproti předchozímu měsíci, tak ve srovnání s loňským lednem. Meziročně počet míst stoupl o více než 45 tisíc.

V meziročním srovnání stále zaznamenáváme rekordní hodnoty v pozitivním slova smyslu. Počet uchazečů o zaměstnání klesá, a počet volných pracovních míst se naopak zvyšuje. Růst české ekonomiky tak nadále pokračuje.
Kateřina Sadílková
generální ředitelka Úřadu práce

Během letošního roku by měly příznivé trendy podle analytiků pokračovat. „Podíl nezaměstnaných by se měl v druhé polovině roku dokonce snížit pod pět procent,“ míní ekonom Komerční banky Marek Dřímal. 

„Pozitivní trend na trhu práce zůstává podle našeho názoru zachován. Nejen proto, že jde o běžný sezonní výkyv, ale i proto, že znovu vzrostl počet volných pracovních míst,“ doplnil analytik ČSOB Petr Dufek. Na začátku léta se podle něj nezaměstnanost již dostane pod hranici 5,5 procenta, což bude nejlepší výsledek po roce 2008. „Na konci roku se nezaměstnanost bude pohybovat pod hranicí šesti procent, což následně v mezinárodním porovnání bude znamenat, že si Česko má šanci udržet první v nejhorším případě druhé místo mezi zeměmi EU,“ dodal. 

V průmyslu lidi stále chybí

Zaměstnavatelé měli v lednu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, kováře a nástrojáře, řidiče, pracovníky ochrany a ostrahy, slévače, svářeče či obsluhu pojízdných zařízení. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory.

Zájem je o profese, kde je vyžadována určitá kvalifikace. Bohužel je také problém s tím, že se poptávka nestřetává tak dobře s nabídkou, jelikož kvalifikované pracovní síly je zrovna v Česku málo a úplně dobře nefunguje migrace pracovních sil.
František Bostl
hlavní ekonom Colosseum

„Odhadujeme, že bude o dalších 60 až 80 tisíc volných míst více, protože firmy ne všechna volná místa hlásí, protože se setkávají s tím, že jim úřady práce posílají nekvalifikované lidi, nebo ty, kteří si přijdou pouze pro razítko,“ uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Zbyněk Frolík.

Bostl dále upozornil, že současnému stavu krátkodobě pomohly intervence ČNB. „Nyní však uměle oslabená koruna spíše škodí. Především brání růstu mezd, který můžeme očekávat s koncem intervenčního režimu,“ uvedl. Dalším rizikem pro snižování nezaměstnanosti podle něj může být letošní očekávaný růst cen komodit, především ropy, a vliv zpomalujících
rozvíjejících se ekonomik v čele s Čínou.

Nejnižší nezaměstnanost zůstává v Praze, nejvyšší na Ústecku

Nejnižší zůstává nadále nezaměstnanost v Praze, kde činí stejně jako v prosinci 4,2 procenta. Nejvyšší je naopak v Ústeckém kraji, a to 9,2 procenta. Nezaměstnanost tam oproti prosinci stoupla o 0,3 procentního bodu. 

Ve všech krajích nezaměstnanost ve srovnání s prosincem stoupla, jen v Praze stagnovala. V okresech zaznamenala pouze jeden pokles, a to Rokycansko, kde nezaměstnaných ubylo o 0,7 procenta. Na Nymbursku stagnovala a ve všech ostatních okresech pak stoupla.

Na jedno volné pracovní místo připadalo v Praze ke konci ledna 2,4 uchazeče, celorepublikový průměr byl 4,3.

Nejnižší počet uchazečů na jedno místo vykazují okresy Praha-východ (1,4) a Rokycany (1,7). Naopak nejvyšší je na Karvinsku, kde na jednu volnou pozici připadá 20,1 uchazeče.