Náročnou práci nemají jen horníci. Ve hře jsou vyšší odvody na penze

Sněmovní sociální výbor odklepl návrh novely, podle které by mohli horníci chodit do penze o pět let dřív. O tuto výjimku ale už žádají i další náročné profese. A právě tím, jak pomoci i jiným oborům, se zabývala důchodová komise, která přichází s novým návrhem – lidem v náročných povoláních by mohl zaměstnavatel více přispívat na důchod, buď by posílal vyšší odvody, nebo by více přispíval do penzijního spoření.

„Obracejí se na nás už i jiné profese. My odpovídáme, že se tím zabývat samozřejmě chceme. Vedli jsme už předběžně rozhovory se zaměstnavateli, kteří se k tomu staví vlažně, nikoliv negativně,“ uvedla náměstkyně ministryně práce Iva Merhautová (KDU-ČSL), která ale zároveň vyloučila, že by resort postupoval i u jiných profesí stejně jako u horníků.

Právě Merhautová pak upozornila na to, že se jinými náročnými povoláními zabývala také důchodová komise. Ta posuzovala dva možné scénáře. V prvním by zaměstnavatel lidem z vybraných náročných profesí posílal vyšší důchodové pojištění do veřejného pilíře. Upravilo by to ministerstvo práce v důchodové novele. Podle druhého návrhu by pak firmy přispívaly více do třetího pilíře, tedy do penzijního spoření. Návrh legislativy by pak chystalo ministerstvo financí.

Až o osm let dřív, ale důchod stejný

Novela o dřívější penzi pro horníky je nyní ve sněmovně. Podle návrhu by havíři, kteří dělali pod zemí a odpracovali 3300 směn v uhelném a 2200 směn v uranovém dole, mohli chodit do důchodu o pět let dřív. K tomu budou moci využít i možnost předčasného důchodu, do něhož je možné nastoupit tři roky před řádným termínem.

Penze by se horníkům na rozdíl od jiných předčasných důchodců ale nekrátila. Dřívější důchod žádaly hornické odbory. Podle nich se mnozí havíři kvůli horšímu zdraví odpočinku ani nedožijí a opatření by řešilo i problém s rušením dolů a propouštěním. 

Sociální výbor novelu podpořil. Poslanci souhlasili s tím, že si horníci dřívější penzi zaslouží, někteří měli ale k předloze výhrady. Ptali se třeba, proč by se horníkům předčasný důchod neměl krátit, když se krátí ostatním. Chtěli také vědět, jak plánuje ministerstvo řešit situaci u jiných náročných zaměstnání.

Jestli někdo namítá, že jsou i jiné profese (než horníci), má pravdu, je ale potřeba hledat řešení jinde.
Jaroslav Zavadil
šéf sociálního výboru

Podle komunistického poslance Miroslava Opálky by nejjednodušší bylo, kdyby zákon zaměstnavatelům stanovil povinnost přispívat pracovníkům v namáhavých zaměstnáních do třetího pilíře.

Těžkou práci nemají pouze muži v průmyslu

„Selským rozumem – když zaměstnavatel vytěží národní bohatství, měl by se podílet na tom, aby se o své zaměstnance víc postaral. Nakonec to zůstane na státu,“ uvedla poslankyně Jana Hnyková (Úsvit). Podle ní by se nemělo pamatovat jen na horníky či pracovníky v těžkém průmyslu. „Jsou i jiné obory, kde pracují převážně ženy. V sociálních službách v pobytových zařízeních pracují velmi těžce. Nemají pak ani tak velký důchod, aby si mohly dovolit v takovém zařízení být,“ podotkla Hnyková.

Podle některých poslanců důchodová komise nepostupuje zrovna rychle a měla by „zintenzivnit práci“. Návrhy by chtěli znát do několika měsíců. „Pokud nebude akční komise, tak budeme akční my. Máme vlastní aparát a návrhy vytvoříme sami,“ ujistila výbor Merhautová.