ERÚ: Evropská komise projednává podporu solárům jako novou, notifikace je nezbytná

Energetický regulační úřad (ERÚ) označil nařízení vlády o podpoře pro obnovitelné zdroje energie na letošní rok ve výši 42 miliard korun za neplatné. Důvodem má být vyjádření Evropské komise, podle kterého žádný dotčený zdroj nepatří pod režim existující podpory. Vyplacení veškeré podpory tak má předcházet její notifikace. Ministr Jan Mládek (ČSSD) ale tvrdí, že není důvod v únoru nevyplatit první část podpory pro obnovitelné zdroje ve výši čtyř miliard korun. Podle zdrojů ČTK je odpověď komise v dopise formulována velmi obecně a komisi jako celek nezavazuje.

Šéfka ERÚ Alena Vitásková se už na podzim loňského roku neshodla s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) i částí odborné veřejnosti na vypsání podpory obnovitelným zdrojům ve výši 42 miliard korun. Odmítala ji s tím, že není v souladu se zákonem.

Záležitost mělo vyřešit prosincové nařízení vlády, na základě kterého byla za nepřítomnosti Vitáskové podpora vypsána. Teď mluvčí ERÚ Jiří Chvojka v reakci na dopis Evropské komise uvedl, že je v důsledku informací od Evropské komise nařízení neplatné a navazující cenové rozhodnutí „prázdné“.

„Evropská komise podporu zčásti ani vcelku nepovažuje za existující, tedy projednává ji jako novou podporu. V takovém případě musí být nejdříve notifikace z Bruselu, než se začnou vydávat peníze,“ řekl Chvojka. Podle názoru ministerstva průmyslu a obchodu jde ale o původní podporu.

Podle Mládka není důvod první část podpory nevyplatit

Aktuální dopis hodnotí Mládek jako soukromou korespondenci s tím, že není důvod v únoru nevyplatit první část podpory pro obnovitelné zdroje. „Paní Vitásková si nestandardně soukromě koresponduje s Evropskou komisí, což je sice zajímavé, ale já se musím spolehnout na oficiální kanály, které uvádějí, že notifikaci vyjednává antimonopolní úřad a ministerstvo mu poskytuje odbornou podporu,“ reagoval Mládek. Počká si na oficiální korespondenci.

Dopis, který prezentuje ERÚ, byl podle zdrojů ČTK zaslán v rámci komunikace, do které nebyli zapojeni čeští diplomaté ani Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, jako orgán odpovědný za koordinaci státní podpory. Podle zdrojů ČTK je odpověď komise formulována velmi obecně, komisi jako celek nezavazuje a nepředjímá její rozhodnutí do budoucna. Mládek uvedl, že žádná reakce Evropské komise nedošla oficiální cestou. Dopis, který Vitásková přeposlala členům vlády, je podle ministra „úřednicky neuchopitelný“.