Mládek chce, aby na nás Němci brali v energetice ohled

Berlín - „Německo se musí začít zajímat o to, jak jeho politika dopadne na sousedy,“ upozornil dnes ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), který narážel na německý přechod od jaderné energie k obnovitelným zdrojům. Německo by se mělo podle Mládka postarat také o výstavbu energetických sítí a nespoléhat pouze na přenosové soustavy ostatních zemí. Mládek to dnes řekl na berlínské konferenci o budoucnosti evropské energetiky.

Od roku 2022 by mělo Německo ukončit provoz svých jaderných elektráren s tím, že jejich výkon by následně měly nahradit hlavně obnovitelné zdroje energie, jejichž výstavbu německá vláda podporuje a které se v současnosti podílejí na výrobě elektřiny v zemi zhruba jednou čtvrtinou.

„Náš problém je v tom, že když v Německu v Severním moři zafouká vítr, tak nám hrozí blackout. Ta elektřina se potřebuje dostat do Bavorska, kde se vyrábí, a přes Německo nejsou vybudovány dostatečné sítě,“ řekl dnes ministr. „Je třeba, aby byly sítě a aby tyto věci byly zajištěné. Ne že to budou řešit jenom sousedi,“ dodal. Tlak na budování energetické infrastruktury v Německu by se podle něj mohl zvýšit v souvislosti s výstavbou českých a polských transformátorů na hranicích, které mají zamezit přetěžování přenosových soustav neplánovanými přetoky elektřiny z Německa.

Jaderné elektrárny v Evropě
Zdroj: ČT24

Mládek zároveň dodal, že Česko nechce v energetice následovat německého vzoru. Praha plánuje v souladu s plány Evropské komise snížit své emise oxidu uhličitého do roku 2030 o 40 procent proti úrovni roku 1990 a chce zvyšovat energetickou účinnost. Mládek ale na druhou stranu nesouhlasí s tím, aby byl pro evropské státy stanoven povinný minimální podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny. „Naše zkušenost s tím není úplně dobrá. My na to doplatíme 1000 miliard (korun) za 20 let,“ řekl Mládek.

Sousedství s Německem sice v oblasti elektřiny přináší podle Mládka pro Česko určité výzvy, v dalších oblastech energetiky je ale výhodné. Ropovod z Ingolstadtu a plynovod Gazela zajišťují Česku alternativní zásobování ropou a plynem. Sousedství s Německem také podle Mládka umožňuje průnik technologií a investic z Německa do Česka.

Mládek požádal Němce o pomoc s Viktoriagruppe

Ministr Mládek dnes v Berlíně požádal německou vládu, aby upozornila soudce i insolvenčního správce zkrachovalé firmy Viktoriagruppe, že by nafta ve skladu firmy v německém Kraillingu mohla být majetkem České republiky. Naftu za 1,2 miliardy korun tam dříve uložila Správa státních hmotných rezerv (SSHR). Mládek dnes řekl, že podle jeho informací zatím o vlastnictví uloženého paliva není rozhodnuto.

ČTĚTE: Česku hrozí kvůli naftě v Německu škoda 1,5 miliardy korun