Novoborská sklárna Egermann zatím provoz neobnoví

Nový Bor - Nový Bor, kde na přelomu roku skončily sklárny Crystalexu, patří mezi města s nejvyšším počtem lidí bez práce. Nezaměstnanost v regionu překročila 17 procent. Situaci navíc zhoršuje další sklárna, tradiční výrobce skla Egermann - namísto plánované dvouměsíční odstávky zůstanou lidé doma minimálně do srpna.

Ještě v březnu uklidňovala firma Egermann své zaměstnance, že za dva měsíce se opět výroba spustí. Lidé ale v pondělí do práce nenastoupí. Tři stovky zaměstnanců podepsaly firmě dohodu a vzdaly se tak odstupného, na které by jinak měly ze zákona nárok - podle úřadu práce to je nestandardní postup.

Egermann přerušil výrobu kvůli vysokým cenám plynu a také zlata, které používá ke zdobení. Tyto komodity ale během dvou měsíců nezlevnily tak, jak majitel firmy očekával. Výroba se ale v srpnu znovu rozjede, slibuje. Důkazem je prý nová pec za 10 milionů.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

„Zatím jsou ti lidé na podporách, takže ještě pořád si nesáhli na dno. Já se obávám spíš té situace v září, kdy přestanou brát podpory a pak začne být velký problém, nicméně věřím ve znovuotevření některých provozů,“ uzavírá situaci starosta Nového Boru Jindřich Mareš (ODS).