ČT: Areva se odvolala proti vyřazení z tendru na dostavbu Temelína

Praha - Francouzská firma Areva se podle informací České televize odvolala proti vyřazení z tendru na dostavbu Temelína. "Areva se vypořádala se všemi důvody k vyřazení její nabídky, které uvedla společnost ČEZ. Areva pevně věří, že komplexní a detailní nabídka, kterou podala v červenci tohoto roku, je zcela v souladu s příslušnými předpisy i kritérii výběrového řízení," uvedla firma.

Prohlášení firmy:

Areva dnes společnosti ČEZ doručila své podrobné námitky proti rozhodnutí ze dne 5. října 2012 o jejím vyřazení z výběrového řízení na výstavbu 3. a 4. bloku Jaderné elektrárny Temelín.

Francii na začátku října překvapilo, že tamní společnost Areva byla vyřazena z tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Podle ČEZu údajně nenaplnila v nabídce zákonné požadavky na stavbu dvou bloků elektrárny. Areva je přitom přesvědčena, že její nabídka je nejvíce konkurenceschopná.

ČEZ má na prozkoumání odvolání Arevy 10 dní

ČEZ má na vyhodnocení výhrad Arevy deset dní, jak uvedl jeho mluvčí Ladislav Kříž. Potvrdil, že Areva dnes vznesla oficiální námitku proti vyřazení z tendru. „Rozhodně nejde o formální záležitost, jakkoliv důvody pro vyřazení byly naprosto zásadního charakteru. Určitě bedlivě vyhodnotíme námitku a zdůvodnění ze strany Arevy,“ dodal mluvčí.  

Pavel Stehlík, odborník na energetiku

„Já myslim, že na rozhodnutí ČEZ samotného to nemění nic, protože jak se říká v kuloárech, AREVA udělala asi devět docela významných chyb v té nabídce a to významné. To znamená, že Areva nenaplnila ty zadávací podmínky ČEZ, a to zrovna u těch bodů, které vylučují další účast v soutěži.“

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg už v minulém týdnu varoval v před závislostí české jaderné energetiky na Rusku. „Jsme do valné míry, co se týká plynu a co se týká nafty, závislí na Ruské federaci, tudíž bych to nepovažoval za užitečné, kdybychom byli závislí, i co se týká jaderné energie,“ prohlásil.