V Ostravě pokračuje stávka MHD za vyšší mzdy

Ostrava – Druhý den stávky nevzal nespokojeným zaměstnancům Dopravního podniku Ostrava (DPO) nic z jejich zanícení. Ze svého požadavku na pětiprocentní zvýšení platů neustoupili ani na posledních jednáních, na svém však trvá i vedení společnosti, které nabízí nanejvýš jedno a půl procenta navíc. Stávkovat se tak zřejmě bude i v pátek. Vedení dopravního podniku chce výpadky způsobené stávkou v pátek nahradit prostřednictvím vozidel a řidičů jiných dopravců. Už od středy jezdí ostravskými ulicemi zhruba polovina tramvají a autobusů oproti běžným pracovním dnům. Trolejbusy jsou nasazeny všechny.

Na 400 řidičů a dělníků z dopravního podniku ráno vyrazilo demonstrovat před magistrát, který je stoprocentním vlastníkem jejich společnosti. Dopoledne se odboráři snažili zastavit tramvaje a autobusy řízené jejich kolegy, kteří se ke stávce nepřipojili. „Jezdíme pod tlakem – křičí po nás, ať jdeme do stávky,“ komentovala přístup stávkujících kolegů řidička tramvaje, která zůstala v práci.

Odborový předák Ivo Protivínský proto vyzval protestující, aby nevyvolávali konflikty a nebyli agresivní vůči řidičům, kteří nestávkují. „Nemají na nikoho verbálně ani fyzicky útočit,“ zdůraznil. Dodal, že také on sám je terčem útoků – do pneumatik osobního auta mu kdosi zarazil šroub.

Reportáž Ivany Bartoňové (zdroj: ČT24)

Zaměstnanci, kteří do stávky vstoupili, nadále trvají na svém. Ke kompromisu ale není ochotno přistoupit ani vedení dopravního podniku, případně představitelé města. „Možnost kompromisu v podstatě neexistuje. S žádným návrhem proto ani nepřicházíme,“ uvedl primátorův náměstek pro dopravu Aleš Boháč (ČSSD). Stávající nabídku – zvýšení platů o jedno a půl procenta letos a garanci obdobného navýšení napřesrok – prohlásil předák odborářů Protivínský za „houby“. „Jedno a půl procenta tarifní mzdy, to bude dělat od 200 do 340 korun v různých profesích,“ upozornil.

Magistrát už počítá s tím, že stávka bude pokračovat, a tak připravil nouzové opatření. Podle ředitele DPO Romana Kadlučky budou od pátku jezdit na některých linkách jiní dopravci. Ti by měli pokrýt část výpadků, které vznikly kvůli stávce. Ředitel upozornil, že dopravnímu podniku hrozí úplná ztráta těchto linek.

Stávka je neomezená, její účastníci ale vyjadřovali naději, že skončí úspěšně a brzy. Stávku odboráři vyhlásili minulý týden. Během kolektivního vyjednávání se nedohodli na růstu tarifních mezd. Požadují navýšení o pět procent. Vedení společnosti ale tvrdí, že nemá peníze.