Median: ANO v červnu dosáhlo vrcholu podpory, lidovci klesli na dlouhodobé minimum

Sněmovní volby by podle aktuálního volebního modelu agentury Median vyhrálo ANO se ziskem 35,5 procenta hlasů. V dolní parlamentní komoře by tak obsadilo 87 křesel. Strany současné vládní koalice mají v součtu podporu 37,5 procenta voličů,  tento výpočet zahrnuje i lidovce, jejichž podpora v průzkumu klesla na dlouhodobé minimum dvou procent. I bez lidovců by však strany nynější vládní koalice měly 92 poslaneckých mandátů. Do sněmovny by se dostalo šest politických stran a hnutí.

V červnovém volebním modelu si první příčku nadále udrželo ANO s 35,5 procenta hlasů. Na druhém místě je ODS se 14 procenty. Třetí jsou Piráti s 11 procenty, které těsně následuje SPD s 10 procenty. Ostatní strany se pohybují na hranici zvolitelnosti do sněmovny či pod ní.

Hnutí STAN by dostalo podle průzkumu 5,5 procenta a TOP 09 pět procent hlasů. Sociálním demokratům by dala hlas čtyři procenta voličů. Zelení, komunisté, Trikolóra a Přísaha by získali shodně 2,5 procenta hlasů.

Na dlouhodobé minimum v průzkumu Medianu se propadla KDU-ČSL. Hlas by jí ve sněmovních volbách dala dvě procenta voličů. „Mezi podporovateli lidovců je ovšem patrná vysoká volatilita a preference této strany se dlouhodobě pohybují mezi dvěma až šesti procenty,“ napsala agentura. Statistická odchylka činí půl procentního bodu u malých stran a až 3,5 procentního bodu u největších stran.

Autory výzkumu zajímal i voličský potenciál jednotlivých politických subjektů. Pokud by ANO získalo hlasy od všech voličů, kteří ho plánují volit a nevylučují účast ve volbách, získalo by 40 procent hlasů. Volební potenciál občanských demokratů činí 21 procent a v případě Pirátů 19,5 procenta. Následují Starostové a nezávislí s potenciálem získat 16 procent hlasů, SPD s 15 procenty a TOP 09 s 12,5 procenta. Sociální demokraté mají potenciál oslovit desetinu voličů.

Voličské preference podle dosaženého vzdělání

ANO si udržuje vysokou podporu zejména mezi lidmi ve věku 65 a více let, jedná se celkem o 65 procent této skupiny. Je také nejčastější volbou mezi lidmi všech vzdělanostních stupňů kromě vysokoškolského (ZŠ, SŠ bez maturity i s maturitou).

Podíl voličů ANO a ODS ve věkové kategorii 35 až 44 let je shodně 21 procent. ODS je nejčastější volbou mezi nejmladšími voliči ve věku 18–24 let (24 procent), v kategorii 25–34 let dominují Piráti (28 procent). Voliči SPD jsou nejčastěji ve věku 55–64 let, jedná se o 27 procent voličů SPD.

Voleb do Poslanecké sněmovny by se v červnu 2023 dle svého vyjádření určitě zúčastnilo 58,5 procenta respondentů. Dalších 15 procent dotázaných účast zvažuje. Do průzkumu se zapojilo 1007 respondentů starších osmnácti let. Termín dotazování byl mezi 12. a 30. červnem.