Během Noci kostelů se jich otevře 1800. K návštěvě vybízejí ty běžně nepřístupné i rekonstruované

Více než 1800 kostelů, modliteben, chrámů a kaplí se v pátek odpoledne, večer a v noci otevře věřícím i ostatní zájemcům, kteří na tato místa rádi zavítají. Tématem letošního ročníku akce Noc kostelů je křest a organizátoři chtějí reflektovat nejen jeho rituál, ale také místa, předměty, texty či tradice se křtem spojené. Jen na území Prahy bude možné vstoupit do 155 prostor a v Praze také arcibiskup Jan Graubner letošní Noc kostelů zahájí.

Stane se tak v kostele Panny Marie Matky ustavičné pomoci a sv. Kajetána, který leží v Nerudově ulici na Malé Straně. Pražský arcibiskup tam v 17:45 udělí požehnání organizátorům, návštěvníkům, kteří se letošní Noci kostelů účastní, a připojí krátkou modlitbu.

„Těšíme se, po covidových letech je to opět něco, co nás nabíjí velkou chutí přivítat návštěvníky. Je vidět, že lidé znovu a znovu rádi přicházejí, zvláště když je hezké počasí. Otevírají se prostory, které není možné běžně vidět. Někde vůbec, někde jen na bohoslužby. Dnes (v pátek, pozn. red.) v noci je možné se do nich podívat i jako běžný návštěvník, turista,“ sdělil ČT ředitel Pastoračního střediska z Arcibiskupství pražského Michal Němeček.

Začíná Noc kostelů 2023 (zdroj: ČT24)

K jubilejnímu 15. ročníku se na území Arcidiecéze pražské připojí 379 míst. Mezi poprvé připojenými je například kostelík sv. Petra a Pavla v Borovsku – Bernarticích, což je výjimečně přístupný prostor v ochranném pásmu přehrady Želivka. Otevírají se staré chrámy, jako je kostel v Budči, Poříčí nad Sázavou, ale také zcela nová sakrální místa, jako je chrám Krista Spasitele v Praze na Barrandově nebo modlitebna Církve bratrské v Čelákovicích.

Mezi otevřenými objekty budou i kostely po rekonstrukci, například dřevěná svatyně Československé církve evangelické v Praze Braníku nebo chrám sv. Prokopa v komplexu Sázavského kláštera. Stará Boleslav ukáže nejen zrestaurovaný kostel Panny Marie, ale i jeden z nejstarších dochovaných sakrálních objektů na území České republiky, kostelík sv. Klimenta s nově zrestaurovanými nástěnnými malbami.

K dispozici je aplikace

Pořadatelé Noci kostelů registrují přes 6350 programových bodů, z nichž na území pražské arcidiecéze je to 1570 programů od prostého otevření kostela, přes výklad místních průvodců až po koncerty, přednášky, výstavy či programy pro děti.

Při Noci kostelů je večer a v noci možné nejen vstoupit do stovek prostor, které běžně slouží bohoslužbám, ale také potkat členy místní církevní komunity, získat informace o daném místě a životě v něm. Program zájemci najdou na oficiálním webu. Zájemci si mohou také stáhnout aplikaci Noc kostelů, která třeba nabídne program nejbližších kostelů a modliteben podle GPS polohy uživatele.