Úspory energií či omezení plýtvání jídlem. Praha hostí hackerský maraton věnovaný udržitelnosti

Studio 6: Mladí hackeři hledají řešení pro udržitelnost (zdroj: ČT24)

V pražských Holešovicích se v pátek schází víc než čtyřicet českých i zahraničních týmů počítačových expertů na akci s názvem GreenHack. Do soboty budou mít za úkol navrhnout nové IT aplikace například k omezení plýtvání potravinami, na úpravu vozového parku firem nebo pro nižší spotřebu energie. Soutěžit budou v sedmi úkolech, nejlepší týmy pak získají odměnu až 5000 eur (zhruba 119 tisíc korun). Akce se podle organizátorů účastní bezmála dvě stovky lidí.

GreenHack je hackathon, tedy akce, při níž se programátoři s grafiky a webdesignéry snaží vytvořit inovativní IT aplikace pro zadaný projekt.

Evropský inovační maraton GreenHack 2023 chce podpořit udržitelné chování spotřebitelů i firem. Týmy mají 24 hodin například na vymyšlení aplikace, která firmě navrhne, jak složit vozový park z elektromobilů, hybridů a automobilů se spalovacím motorem tak, aby ekologická zátěž cestování byla co nejnižší.

Soutěžící budou také hledat způsoby, jak zlepšit udržitelnost provozu počítačových serverů, díky kterým fungují modely generativní umělé inteligence jako populární ChatGPT. Vymýšlet budou i aplikaci, která umožní lidem ovládat a spravovat domácí elektrická zařízení a spotřebiče tak, aby přístroje přispěly k rovnováze celorepublikové elektrické přenosové soustavy a současně lidé získali finanční výhody.

Lepší pracovní prostor i menší plýtvání potravinami

Dalším úkolem, se kterým se budou týmy potýkat, je navržení udržitelného a inspirativního pracovního prostoru, který zvýší pohodlí zaměstnanců a zároveň sníží dopad na životní prostředí. V úvahu by soutěžící měli vzít faktory, jako je přirozené světlo, kvalita vzduchu, snížení hluku, flexibilita nebo rychlost připojení. Týmy budou do soboty pracovat i na řešení plýtvání potravinami v domácnostech a restauracích.

„Téma udržitelnosti je třeba neustále připomínat a využívat nadšení a talentu mladých lidí, pro které je to, jak devastujeme planetu, naprosto klíčové a zásadní téma,“ popsal v pátečním Studiu 6 organizátor akce Tomáš Studeník. Velký zájem je podle něj mezi účastníky hackathonu o oblast rozvodných sítí a efektivního využívání elektřiny.

Zkušenosti podle Studeníka ukazují, že i v krátkém čase a pod stresem mohou vzniknout nové nápady, které se později uchytí i v praxi.

Na letošním třetím ročníku GreenHacku se podle pořadatelů podílí týmy z celého světa – zhruba polovina z Česka, další například z USA, Pákistánu nebo Indie. Část soutěžících se výzvy účastní přímo v Holešovicích, další se připojí on-line. Evropský inovační maraton GreenHack 2023 se v Praze koná pod záštitou ministerstev životního prostředí a průmyslu a obchodu a také Hlavního města Prahy.