Úsporný režim dodržují i ministerstva. Resorty ušetřily desítky procent plynu a elektřiny

Události: Šetření energiemi na ministerstvech (zdroj: ČT24)

Úsporný energetický režim funguje už pět měsíců i ve vládních i parlamentních objektech, kde se méně topí a svítí. Spotřebu úřady snížily až o desítky procent a nyní se zaměří i na výměnu oken nebo kotlů.

Symbolem úspor se například na ministerstvu dopravy stal páter noster, který od září nejezdí. „Ty úspory jsou znatelné, my máme cíl uspořit do března patnáct procent na plynu a na elektřině, a zatím se nám to daří. Za období do prosince máme ušetřeno už 92 megawatthodin,“ uvedl mluvčí ministerstva František Jemelka.

Podobně je tomu i na ministerstvu zahraničí. Opatření zavedly úřady téměř totožná – méně se svítí i topí a ministerstvo zahraničí navíc repasuje kotle. Elektřiny zde ušetřili skoro sedmnáct procent, plynu šestnáct.

Úspory na ministerstvech
Zdroj: ČT24

O jedenáct procent snížil spotřebu proudu také resort financí – o šestadvacet u tepla. Skoro čtrnáctiprocentní úsporu u plynu má ministerstvo kultury.

První odhady má už i resort průmyslu. „Poměrně jednoduchými opatřeními jsme uspořili pětadvacet procent. To si myslím, že není špatný výsledek,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Regulace topení i svícení

Šetří se také na ministerstvu školství. Ve velkém zrcadlovém sále se svítí jen výjimečně, a to například, když se zde sejdou novináři na tiskové konferenci, a po konci se ihned zhasíná. „Snažíme se všude zavírat, stejně tak ve spodní části na chodbách máme pokud možno ztlumená nebo úplně vypnutá topení,“ uvedl také vrchní ředitel sekce informatiky, statistiky a analýz ministerstva školství Václav Jelen.

Také v památkově chráněné budově ministerstva pro místní rozvoj už měsíce regulují větrání, topení v kancelářích i ve společných prostorách. Většina světel už má úsporné LED trubice a žárovky, přičemž tento krok ušetřil resortu půl milionu.

Úspora na ministerstvu zemědělství
Zdroj: ČT24

Ministerstvo zemědělství chce letos využít o deset procent méně energií. Za posledních pět měsíců spotřebovalo o jednadvacet procent méně tepla a o devět procent méně elektřiny. Regulace světel, vody nebo například tepla, tedy opatření, která sněmovna zavedla od září, přinesla úsporu 6,5 procenta, tedy zhruba 670 tisíc korun. U proudu je úspora přes půl milionu, u plynu asi 120 tisíc korun.

V nedaleké horní komoře se zatím podařilo snížit energie zhruba o deset procent. „Ušetřili jsme, víme to poměrně přesně, za rok 2022 oproti roku 2021, 300 megawatthodin elektrické energie, což je zhruba 1,5 milionu korun,“ uvedl ředitel Odboru technického zajištění a správy majetku v Senátu Vladimír Sonntag.

Víc už snižovat teplotu ve svých objektech vedení institucí nechce a zaměří se spíše na lepší těsnění oken, výměny kotlů anebo svítidel.