Na Ďáblickém hřbitově připomněli dětské oběti komunismu

Dětské oběti komunismu (zdroj: ČT24)

Na Ďáblickém hřbitově v Praze se ve čtvrtek při příležitosti Mezinárodního dne dětí sešli odpůrci komunistického režimu, aby připomněli památku dětí, které zemřely matkám v komunistických věznicích. Pietní akci pořádala iniciativa Bezkomunistů.cz. Ke 43 náhrobkům na Dětském hřbitově položila květiny asi desítka lidí, kteří tak uctili jejich památku.

Přestože na Dětském hřbitově v Ďáblicích je umístěno 43 náhrobků, na místě podle Petra Marka z iniciativy Bezkomunistů.cz bylo zesnulých dětí pohřbeno daleko více. Počet se však dosud nepodařilo zjistit. „Neumíme říct přesně jejich počet, ani jaké děti tu jsou,“ řekl. „Nesmíme však zapomenout na ty nejmenší, co tu leží, a na to, že ani neměly svůj vlastní hrob,“ dodal.

Na ďáblické pohřebiště byly umisťovány i ostatky dospělých lidí za protektorátu a posléze za komunismu. Ostatky se házely do šachet v zemi, v jedné šachtě jsou tak podle Marka pozůstatky i desítky lidí. Řekl, že to potvrzuje i provedená archeologická sonda, kdy byla při pokusu o nalezení ostatků Zdeny Mašínové starší, odkryta jedna z šachet.

Archeologický průzkum

Při průzkumu, na němž se Zdena Mašínová mladší v roce 2019 dohodla s vedením hlavního města, se ostatky její matky v hromadném hrobě nalézt nepodařilo, i tak to bylo podle Marka přínosné.

Marek rovněž připomněl dokumentaristku Dagmar Průchovou (1937 až 2015), která zkoumala případy vězněných matek a jejich dětí. Byla pro spolek impulzem, aby se věnoval tomuto tématu. Marek uvedl, že děti, které zde leží spolu s hrdiny protikomunistického a protinacistického odboje, si zasloužily a zaslouží, aby se zde uskutečnil archeologický průzkum a aby se jim dostalo důstojného rozloučení.

Ďáblický hřbitov vznikl před první světovou válkou. Nachází se na něm čestná pohřebiště obětí první světové války a rovněž obětí nacistické a komunistické diktatury.