Noví ústavní soudci jsou zárukou morální integrity a kompetence, řekl Pavel

Události, komentáře: Vystrčil, Rychetský a Kysela ke jmenování nových ústavních soudců (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel je rád, že Senát výraznou většinou podpořil všechny tři kandidáty na ústavní soudce – někdejšího předsedu Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefa Baxu, profesora ústavního práva Jana Wintra a bývalou prezidentku Soudcovské unie Danielu Zemanovou. Jmenuje je v pondělí v 16:30. Souhlas Senátu se jmenováním tří soudců přivítal také předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský či premiér Petr Fiala (ODS).

Premiér uvedl, že je rád, že se v Senátu našla široká shoda a Ústavní soud bude doplněn a může tak plnit svoji důležitou funkci, uvedl na Twitteru. Všem třem poblahopřál.

Senát rozhodl v souladu s úterním doporučením svého výboru pro lidská práva. Ústavně-právní výbor před týdnem podpořil jen Wintrovu kandidaturu. Baxa získal v tajné volbě 63 ze 79 odevzdaných hlasů, Wintr 64 hlasů a Zemanová 59 hlasů. Byli prvními třemi kandidáty, které nominoval Pavel.

„S potěšením se dozvídám, že Senát dnes výraznou většinou podpořil první trojici kandidátů na ústavní soudce. Podařilo se nám tak naplnit první díl naší společné ústavní odpovědnosti – zajistit plnohodnotné fungování Ústavního soudu,“ uvedl prezident s tím, že si váží veřejné diskuse, jež kolem nominací byla.

„Mým cílem bylo, aby byl proces výběru ústavních soudců transparentní a zakládal se na posuzování odborných kritérií, nikoli politických tlaků,“ poznamenal Pavel. Je přesvědčen, že všichni tři jsou zárukou, že Ústavní soud bude složený z různorodých osobností s vysokou morální integritou, kompetencí a schopností odolávat všem možným tlakům.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) prohlásil, že je rád, že byli zvoleni všichni tři kandidáti. „Všichni tři získali velkou většinu hlasů, a to svědčí jednak o tom, že Senát má poměrně silnou shodu na těch kandidátech a je přesvědčen o jejich kvalitě a také, že ten výběr byl dobrý a zodpovědný,“ uvedl.

Senát podle Vystrčila potvrdil svoji roli toho, kdo je nezávislý. „Jsem přesvědčen, že žádná stínohra se nehrála, že senátoři rozhodovali, jak nejlépe umí, analyzovali kvalitu kandidátů z hlediska jejich charakteru, z hlediska jejich erudice, a na základě toho hlasovali. Lobbistický tlak neznamená, že vzniká nějaká stínohra, když chcete něčeho dosáhnout, tak vysvětlujete, proč toho chcete dosáhnout, to se asi stalo, ale to je normální,“ zdůraznil předseda Senátu v pořadu Události, komentáře.

Prezident Pavel prohlásil, že pokud by nějaký z kandidátů neprošel, chtěl by znát vysvětlení. Přitom se jedná o tajnou volbu. „To, že prezident za svými návrhy stojí a že by docela rád slyšel i argumenty, kdyby návrh neprošel, tak to naprosto chápu,“ okomentoval dění pro Události, komentáře Rychetský.

„Žijeme v demokratickém právním státě a je tady nějaká dělba moci jako hlavní pilíř. To, že není vždy harmonický, téměř milostný vztah mezi prezidentem, horní komorou parlamentu nebo ústavními institucemi, není neštěstí. Důležité je, aby byli schopni se navzájem poslouchat. Tady já výsledek velice oceňuji, myslím, že pan prezident měl šťastnou ruku při nominacích, a Senát ukázal moudré stanovisko, protože výsledek byl jednoznačný,“ konstatoval Rychetský. 

Podle poradce prezidenta, ústavního právníka Jana Kysely úskalí tajného hlasování spočívá v tom, že když se mluví o motivacích, proč nebyl kandidát odsouhlasen, tak z tajného hlasování příliš nezbyde, ovšem na druhou stranu je zde otázka sebereflexe, která je důležitá pro kandidáty, aby věděli, zda mohli volbu něčím ovlivnit. „Ve chvíli, kdy prezident vůbec neví, proč Senát kandidáta nevybral, tak je dost těžké trefovat se do vkusu. Myslím, že mají obě strany pravdu,“ podotkl Kysela. 

Vystrčil o schválení všech adeptů na ústavní soudce (zdroj: ČT24)

„Máme radost, že Ústavní soud bude opět kompletní,“ uvedla také v reakci mluvčí soudu Kamila Abbasi. Soud měl po odchodu Jaroslava Fenyka, Milady Tomkové a Jana Filipa jen dvanáct členů místo předpokládaných patnácti. Tento týden však končí další soudce, a to Vladimír Sládeček, jehož desetileté funkční období se dovrší v neděli.

„Souhlas Senátu se jmenováním tří soudců ÚS vítám. Bylo tak odvráceno riziko, že by po odchodu profesora Sládečka klesl počet soudců pod 12, což je podmínka pro přijímání nálezů v plenárních věcech,“ uvedl také Rychetský.

Ke jmenování se vyjádřil i předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Dobré rozhodnutí Senátu, všichni tři jsou kvalitní kandidáti, kteří jsou zárukou dobrého fungování Ústavního soudu,“ napsal na svém Twitteru.

Novým ústavním soudcům pogratuloval také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Věřím, že bude zajištěna kontinuita a práce Ústavního soudu, jakožto důležité instituce, která k demokracii patří. Jsem rád, že pan prezident navrhl kandidáty, kteří jsou kvalitní,“ napsal na Twitteru.