Reportéři ČT: Putinův dvorní zbrojař vlastní v Česku majetky za sto milionů, sankcím se vyhýbá

Reportéři ČT: Stopy Putinova zbrojaře v Česku (zdroj: ČT1)

Rodina majitele jednoho z nejvlivnějších ruských zbrojařů Borise Obnosova vlastní v Česku majetky za sto milionů korun. Blízký spolupracovník ruského prezidenta Vladimira Putina, jehož společnost vyrábí rakety dopadající na Ukrajinu, ale víc než rok po napadení této země Ruskem nefiguruje na českém ani evropském sankčním seznamu. Stopy majitele ruského zbrojařského impéria v Česku a jeho úzké propojení s Kremlem pro Českou televizi popsala Marija Pevčichová – zástupkyně investigativního týmu ruského opozičního politika Alexeje Navalného, jež na jeho případ upozornila. Tématu se pro pořad Reportéři ČT věnoval redaktor Ondřej Golis, v Událostech o problematice rovněž informoval redaktor Jiří Hynek.

„Všimli jsme si, že některá auta, která si koupil, měla české poznávací značky,“ přibližuje pro ČT začátek investigativního pátrání Marija Pevčichová, jedna z představitelek protikorupčního fondu vězněného ruského opozičníka Alexeje Navalného. Tato skupina už pomohla odhalit řadu kauz týkajících se ruských prominentů v čele s Vladimirem Putinem. 

Milionové investice ruského zbrojaře Borise Obnosova v Česku tento tým novinářů odhalil náhodou přes fotografie desítek luxusních vozů, kterými se on a hlavně jeho zeť Rostislav Zorikov rádi veřejně chlubili. „Dával na internet, na specializovaná fóra něco jako: Tak jsem si šel koupit Ferrari, ale nakonec jsem si místo toho omylem koupil Rolls Royce a Porsche. Jaká škoda,“ ukazuje jeden z mnoha příspěvků, ve kterých se chlubí impulzivními nákupy nových vozů. 

Přes české poznávací značky aut se Pevčichová a její kolegové dostali i k nemovitostem, odkud zjistili, že má trvalé bydliště v takzvaném penthousu v luxusním objektu Panorama na západní části Prahy. Luxusní byt koupil Rostislav Zorikov například i v pražských Hlubočepích. Za byt s výhledem na Prokopské údolí před čtyřmi lety zaplatil patnáct milionů korun. 

Události: BIS varuje před ruskými tajnými službami (zdroj: ČT24)

Podezřelé obnosy v Praze

Tým žurnalistů mimo jiné ale zaujal hlavně činžovní dům na pražském Žižkově, kde Zorikov koupil celkem sedm bytových jednotek a několik nebytových prostor. Podle makléře se jejich cena pohybovala mezi šedesáti až osmdesáti miliony korun. Celkem v Praze vlastní tento mladý muž nemovitosti v přibližné hodnotě zhruba sto milionů korun. 

Zorikovova firma Rio Max sídlící v Praze ale podle veřejných zdrojů nemá žádné závratné příjmy. Jediná jeho společnost v Rusku zabývající se tiskem podle úniku z finančního úřadu z roku 2020 za jeden rok vynesla 447 tisíc rublů, tedy 37 tisíc rublů měsíčně.

V přepočtu 120 tisíc korun ročně a měsíčně deset tisíc korun ale neodhalují, kde na luxusní majetky Zorikova rodina získala peníze. Navalnyj už před pěti lety však upozornil na to, že peníze pocházejí právě ze zbrojařského impéria Borise Obnosova. 

Z vizážistky nejmladší zbrojařskou magnátkou

„V roce 2018 jsme se díky investigativě Nové Gazety dozvěděli, že ministerstvo obrany má speciální firmu, přes kterou prochází všechny nákupy potřebných součástek. Jsou v tom miliardy rublů. Tuto firmu vybral Obnosov osobně,“ vysvětluje na jednom z investigativních videí zástupce Navalného týmu. Dvacet procent této firmy podle nich patří dceři zbrojaře Olze Zorikové. Ta se stala jednou z hlavních postav ruské obrany, když jí bylo teprve třiadvacet let. V té době pracovala jako vizážistka a kadeřnice a věnovala se svatebním účesům.

Zbrojařská firma Borise Obnosova představuje hlavního dodavatele ruských zbraní pro válku na Ukrajině a vyrábí rakety, které od února 2022 bombardují ukrajinská města. Společnost je na sankčním seznamu Evropské unie, netýká se to však šéfa firmy ani jeho rodiny, která z výroby raket bohatne. 

Média o Obnosovovi hovoří jako o Putinově hlavním poradci v oblasti raket. Osobně podle Pevčichové poskytuje ruskému vládci určitý druh soukromého poradenství ohledně zbraní a údajně se často vyskytuje přímo v Kremlu. Sám o sobě říká, že je přímo podřízen Putinovi. V nedávné době se účastnil také udělování medailí za hrdinství, jednoho z ruských neprestižnějších řádů. 

Opatrné české sankce

Kvůli svému vlivu a propojení s nejvyššími představiteli Kremlu ho na sankční seznam zařadily Ukrajina, Spojené státy, Kanada či Velká Británie. V Evropské unii a v České republice zatím pod sankcemi není. „Tempo zápisu na sankční seznamy a kritéria máme výrazně přísnější než okolí. Evropa je opatrná a Česko zatím dvojnásob,“ míní analytik společnosti Datlab Jiří Skuhrovec.  

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) pro ČT skutečnost, že Obnosov ani zástupci jeho rodiny, kteří skupují majetky v Česku, nejsou na sankčním seznamu, odmítl komentovat s tím, že taková rozhodnutí podléhají rozhodnutí celé vlády.

„Je to chyba i z hlediska toho, že zrovna v tomto případě by bylo i co zabavovat a co mrazit,“ oponuje opatrnému stanovisku resortu zahraničí analytik Skuhrovec. „Ekonomický dopad (sankčního seznamu) zatím je nula, a pokud chceme, aby ty sankce skutečně nějakým způsobem zafungovaly, tak je musíme skutečně dramaticky zrychlit,“ apeluje s tím, že patriarcha Kirill, který je jako jediný člověk na českém seznamu, v Česku žádné majetky nevlastní.

Odposlechnutá frustrace ze sankcí

Podle pracovnice Navalného protikorupčního fondu Mariji Pevčichové jejich vyšetřování vyvrací domněnky o tom, že by západní sankce neměly vliv na činnost oligarchů a lidí napojených na Putinův režim.

„Slyšeli jsme odposlouchávané telefonické konverzace, kdy ruští státní úředníci nebo lidé, kteří jsou podrobeni sankcím, jsou velmi rozzlobení. Navzájem si stěžují. Diskutují o tom, jak převést, přeregistrovat, odregistrovat svůj majetek na jiné osoby, do jiných jurisdikcí, protože se to týká jejich peněz,“ ilustruje situaci nedávným příkladem. 

Nahrávka jednoho z nejbohatších Rusů Romana Trocenka a vlivného byznysmena Nikolaje Matuševskijeho se objevila letos v dubnu. Aktéři si na ní stěžují na ruské vedení a na válku proti Ukrajině. „Tuhle zemi nám ukradli. Naši vlast, Rusko. Takže jsme nuceni dělat dobré věci v jiných zemích,“ říká podrážděným tónem Matuševskij. 

Podle Pevčichové je ruská elita závislá na Putinovi „příliš motivovaná penězi“ a sankce, které mají dopad na její způsob života a luxusní nákupy v západoevropských destinacích, ji od další spolupráce s ruským vládcem jenom odrazují. Nyní čeká, že podobná investigativní zjištění přimějí české a evropské úřady v souvislosti se sankcemi rychleji jednat. 

„Budeme trpělivě čekat na odpověď a na to, že se něco stane. A když odpověď nepřijde v přiměřené době, budeme protestovat v ulicích, jako to děláme v jiných zemích. A budeme trvat na tom, že spravedlnosti musí být učiněno za dost,“ podotýká.