Kabinet kývl na pomalejší valorizaci penzí a zpřísnění podmínek pro předčasný důchod

Vláda schválila návrh novely se zpomalením valorizace penzí, zpřísněním podmínek pro předčasný důchod a s novým přídavkem, který by měli důchodci a důchodkyně dostávat při vysoké inflaci. Kabinet o tom informoval na webu. Změny musí schválit parlament a podepsat prezident. Vláda by dle normy chtěla rozhodovat už letos v září o valorizaci pro příští rok. Politici opozičních hnutí ANO a SPD opakovaně uvedli, že změny nepodpoří.

Zpomalení valorizace a přísnější podmínky mají podle ministerstva práce přispět ke zmírnění propadu důchodového systému a snížení zadlužování. Výdaje na penze prudce rostou, nyní tvoří přes třicet procent státních výdajů. Loni se vyplatilo bezmála šest set miliard korun, letos by to mohlo být zhruba o devadesát miliard víc. Deficit důchodového pojištění by tak mohl činit kolem osmdesáti miliard korun.

Důchody se navyšují pravidelně vždy od ledna. Nyní se zvedají o růst cen a o polovinu růstu reálných mezd. Od příštího roku by to mělo být o růst cen pro domácnosti důchodců a o třetinu růstu reálných mezd, tedy stejně jako do roku 2018.

Předčasný důchod by měl být možný nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku. Jít by do něj mohli lidé, kteří pracovali a platili odvody čtyřicet let. Do tohoto času by se dál započítávaly i takzvané náhradní doby, tedy třeba rodičovská.

Penze by se měla více krátit

Pobíraná částka v předčasném důchodu by se měla krátit více než dosud. Nyní se penze snižuje za každých devadesát dnů před řádným termínem. Do jednoho roku je to o 0,9 procenta základu pro výpočet důchodu, od jednoho roku do dvou let o 1,2 procenta a poté o 1,5 procenta. Nově by to mělo být za každých devadesát dnů o 1,5 procenta.

Penze se skládá ze dvou částí. Solidární základní výměra je stejná pro všechny a v zásluhovém procentním díle se odrážejí odpracované roky, výše odvodů z výdělků a počet dětí. Podle novely by se u předčasného důchodu až do řádného termínu zásluhová část valorizovat neměla.

Dočasný příspěvěk

Pokud by se ceny zvedly nejméně o pět procent od posledního přidání, měli by důchodci a důchodkyně stejně jako teď při mimořádné valorizaci dostat více peněz. Pobírat by měli dočasný přídavek.

„Forma příspěvku bude rozdělena na dvě základní oblasti – polovina hodnoty bude tvořena fixní částkou pro všechny stejnou, druhá polovina bude tvořena zvýšením, které bude odvislé od jejich procentní výměry. Tudíž bude zachována i zásluhová část,“ sdělil již v dubnu ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Při vysoké inflaci by se přídavek vyplácel od července do konce roku. V pololetí by se také mimořádně zvedl zásluhový díl. Jeho navýšení by se pak bralo v potaz i při následné řádné lednové valorizaci. O kolik procent zásluhový díl v předchozím roce kvůli zdražování rostl, o tolik procent by bylo jeho běžné navýšení pak nižší.

Opoziční politici z ANO a SPD už oznámili, že změny valorizace nepodpoří. U předčasných penzí by byli jen pro některé úpravy. Proti novele se staví i odboráři.

Česká správa sociálního zabezpečení vyplácela na konci prvního čtvrtletí téměř 2,84 milionu starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů. Starobních penzí bylo 2,36 milionu. Průměrný starobní důchod činil 19 461 korun. Své penzijní systémy mají i resorty vnitra, spravedlnosti a obrany. Vyplácejí desítky tisíc důchodů. Pobírané částky jsou vyšší než u civilních pracovníků.